Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.15 / dotaz č. 56553
Dobrý den,
mám dotaz ohledně vodorovné okrajové tepelné izolace podlahy při výpočtu energetické náročnosti pasívního domu pro potřeby dotačního programu Nová Zelená úsporám. Snažím se navrhnout rodinný dům, aby byla měrná potřeba tepla na vytápění pod 15 kWh/m2.rok.
Kde je v konstrukci vodorovná okrajová izolace? Nebo je to izolace vně domu? Může být pod základovou deskou? Z jakých může být materiálů provedena?
Ještě se chci zeptat, zda je možné použít nižší hodnotu vlivu tepelných vazeb než je 0,02 W/m2.K.
Děkuji
Dobrý den,
okrajová tepelná izolace (vodorovná i svislá) podlahy vstupuje do výpočtu tepelných toků podlahou na zemině dle ČSN EN ISO 13370. Dle této normy se počítá tepelný tok z vnitřního prostředí do venkovní prostředí přes konstrukci podlahy a zeminu, na které je podlaha založena. U vodorovné izolace se jedná o zesílenou tepelnou izolaci v konstrukci podlahy při obvodu domu, oproti tepelné izolaci v ploše podlahy. Pokud máte pasívní dům, pak zřejmě budete mít již velkou tloušťku tepelné izolace v celé ploše podlahy. Tuto tepelnou izolaci klasicky započítáte do součinitele prostupu tepla podlahy dle ČSN 73 0540-4 (tedy výpočet bez vlivu zeminy). Vodorovnou okrajová izolaci pak do výpočtu zadáte pomocí šířky této vodorovné okrajové tepelné izolace (do jaké vzdálenost od obvodu budovy je izolace zesílena), její tloušťky (nad rámec izolace v ploše) a její tepelné vodivosti (zpravidla kolem 0,035 - 0,05 W/m.K). Šířku a tloušťku zvolte takovou, jaká se Vám hodí podle výpočtu energetické náročnosti. Upozorňuji na to, že nebusí být reálné snížit měrnou potřebu tepla na vytápění pod 15 kWh/m2.rok jenom tímto opatřením. Předpokladem je dodržení dalších zásad návrhu pasívního domu.
Okrajovou vodorovnou izolaci můžete umístit pod základovou desku. V těchto místech bude tepelná izolace zpravidla vystavena zemní vlhkosti, s ohledem na to je potřeba volit vhodný materiál. Můžete použít například drť z pěnoskla (pro zakládání pasivních domů se používá) nebo například extrudovaný polystyren.
Ještě k tomu vlivu tepelných vazeb. U pasívních domů je obvyklý projektový předpoklad vlivu tepelných vazeb 0,02 W/m2.K. TNI 730329 připouští uvažovat dokonce hodnotu 0,00 W/m2.K. Toto však již musíte doložit podrobným výpočtem tepelných vazeb vícerozměrným šířením tepla. Můžete kontaktovat pracovníky Atelier DEK, kteří Vám mohou na tuto činnost dát cenovou nabídku. Hodnota nižší než 0 není přípustná.
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa




Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk