Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.15 / dotaz č. 56790
Dobrý den,
obracím se na Vás a prosím o sdělení Vašeho názoru na tyto otázky :

Chceme zateplovat zděný bytový dům. Půjde o střechu , plášť a okna. Máme již rozpočet úvěru a pokud vezmu v potaz to co vím, tak mi již začíná vycházet měsíční splátka do FO neúnosně víc , než je pravděpodobně pro některé vlastníky únosné. Proto uvažuji o redukci rozsahu akce a ptám se
1) Pokud je mi známo dle podkladů, které jsem si stáhl tak pokud by byla kritéria pro bytové domy podobná jako byla od SFŽP pro veřejné stavby nebo v Zelené úsporám pro RD, tak by se jednalo o 40 - 60 % v závislosti na poměru celkových vynaložených nákladů na opatření x energetická úspora za 20 let. Ale mám obavu z podkladů, které jsem si stáhl , že to bude tak, že maximum by mělo být 20 % z nákladů. Mám to zjištěno správně ?
2) Lze uvažovat o tom, že z původních záměrů vypustíme výměnu oken? Protože okna stejně by měla být vlastnictvím jednotlivých vlastníků(to mám z původního prohlášení vlastníka). Jaký orientační podíl tepelných ztrát okna činí, tedy má smysl zateplit plášť a vynechat okna ( podotýkám cca 30 % vlastníků již má vyměněná skla za lepší k).
3) Pokud vynecháme okna , bude to mít vliv na získání dotace ?
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zasílám odpovědi dle svého názoru.

1) U bytových domů mimo Prahu to zatím vypadá na čerpání dotací z programu IROP. Jeho podmínky ještě nejsou zcela známy, ale aby byla dotace přiznána, měl by mít dům vyhovující energetický průkaz (čili komplexně zateplen). Níže jsou uvedeny části z dotačního programu IROP, ještě níže odkaz na web, kde se uvádí spoluúčast cca 20%, takže to máte zjištěno správně.

IROP podmínky zde:
2.2.13.1 Popis typů a příkladů opatření
V textu jsou uvedeny indikativní příklady, jejich výčet a obsah je demonstrativní.
 Snižování spotřeby energie zlepšením tepelných vlastností budov
Příklady typů projektů:
Projekty se zaměřují na jednu nebo několik aktivit: zateplení obvodového pláště, stěnových, střešních, stropních a podlahových konstrukcí, výměna a rekonstrukce oken a dveří. Za stejným účelem budou financovány prvky pasivního vytápění a chlazení, stínění a instalace systémů řízeného větrání s rekuperací odpadního vzduchu.
 Zařízení pro vytápění nebo přípravu teplé vody
Příklady typů projektů:
Výsledkem projektu je nový zdroj pro vytápění bytového domu, využívající místo pevných nebo kapalných fosilních paliv efektivní, ekologicky šetrné zdroje. V objektech, napojených na centrální zdroje vytápění se provádí komplexní zateplení budovy, výměna předávací stanice, vyregulování nebo modernizace celé soustavy vytápění objektu; lze vyměnit zdroje tepla bytového domu pro přípravu teplé vody, využívajícího pevná nebo kapalná fosilní paliva, za efektivní, ekologicky šetrné zdroje.
 Přechod na šetrné, ekologické zdroje
Příklady typů projektů:
Cílem je pořízení účinných a nízkoemisních kotlů na biomasu, účinných tepelných čerpadel či kondenzačních kotlů na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, využívajících obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjících primárně energetické potřeby budov, ve kterých jsou umístěné.
Za stejným účelem je možné vyměnit rozvody tepla a vody a instalovat systémy měření a regulace otopné soustavy.
Podrobný rozpis aktivit bude uveden v Pravidlech pro žadatele a příjemce.

http://blog.svjbd.cz/dotace-pro-bytove-domy-2015-dosahnete-i-vy-na-miliony-663/

2) Pokud vypustíte okna (vidím že máte starší plastová), zase tolik se toho z energetikou nestane. Dovolím si odhadnout, že okny uniká cca 10-15 % energie, Pokud máte nyní okna na úrovni U=1,7 a vyměníte je za okna na úrovni U=1,0, ušetříte nemnoho energie, protože větrat budete stejně a zbytek fasády po zateplení bude mít U=0,20-0,25, oproti současnému cca U=1W/m2K, což je i proti novým oknům významně větší a zajímavější úspora, která se ve výsledcích Průkazu energetické náročnosti budovy promítne významně více. Myslím, že i se stávajícími okny dosáhnete vyhovujícího Průkazu energetické náročnosti budovy pro rekonstrukci. Doporučuji, ale aby takto zabudovaná okna měla očekávanou životnost nově realizovaného zateplovacího systému.

3) Pokud je požadavkem dotace vyhovující Průkaz energetické náročnosti budovy, jsem přesvědčen, že bude vyhovující při správné dimenzi tepelných izolací i se stávajícími okny. Spíše na výsledek bude mít vliv zateplení zbytku obálky budovy, což ve Vašem případě může znamenat spíše zateplení podlahy vytápěného patra v nejnižším podlaží.

S pozdravem

Pavel Štajnrt

Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk