Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.15 / dotaz č. 56942
Dobrý den, je možné získat dotaci na tepelné čerpadlo ? a za jakých podmínek ? Stavíme RD cihla 44 cm,zatím bez zateplení,vytáp. tepel.čerpadlem,okna plastová trojsklo. Děkujeme za odpověď
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Nová zelená úsporám 2015 umožňuje získat dotaci i na tepelné čerpadlo a to v oblasti C – Efektivní využití zdrojů energie. Konkrétně se jedná o podoblasti C1 a C2 – Výměna zdrojů tepla. Podoblast C1 je spojena s podmínkou provést současně i opatření v oblasti programu A (zateplení, výměna výplní otvorů) a podoblast C2 má podmínku, aby měrná roční potřeba tepla na vytápění daného RD nepřesáhla 150 kWh /m2,rok. Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy. U tepelných čerpadel (země-voda, vzduch-voda, voda-voda) je dále nutno splnit teplotní charakteristiky a minimální účinnost (topný faktor – viz tabulka 6, str. 13 - Závazných pokynů pro žadatele – odkaz přikládám). Podporována jsou čerpadla zapojená do systému s akumulačním zásobníkem teplé vody.
Zde se tedy jedná o výměnu původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá paliva (nedosahujících parametrů 3. emisní třídy) za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Pokud stavíte zcela nový rodinný dům, můžete využít podoblast C3 – instalace solárních termických systémů (kolektory). V podoblasti C3.2 se jedná o systém na přípravu teplé vody a přitápění s dotací 50 tisíc na dům (vztahuje se i na rozestavěné) – viz str. 15 a 16 Pokynů.
http://www.novazelenausporam.cz/file/287/zavazne-pokyny-bd.pdf

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice