Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.15 / dotaz č. 56983
Přeji hezký den,
pustil jsem se do plánování stavby menšího přízemního rd s podlahovou plochou cca. 60 m2 a potřebou tepla cca. 20 kW/m2. Umístění stavby jsou Pardubice. Je určen pro trvalé bydlení 1 až 2 osob.
Uvažuji s ohřevem TUV el. zásobníkem o objemu 80 ( 100 ) litrů. Topný systém je uvažován taktéž elektrický - topný kabel na stěně z VPC krytý hliněnou omítkou. Pro splnění podmínky primární energie v Zelené úsporám v části B1 navrhuji FV systém o výkonu 1 - 1,5 kWp pro DC ohřev TUV. Projektant se přiklání k verzi malých kamínek na dřevo ( s možností využití části výkonu na ohřev TUV ).
Prosím o Váš odborný názor, která varianta by byla v tomto případě vhodnější.
Děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Na základě uvedených informací je těžké s určitostí říct, jestli bude objekt splňovat požadavky na měrnou neobnovitelnou primární energie v podoblasti B1 NZÚ 2015, tzn. max. 90 kWh/(m2rok) s fotovoltaikou nebo biomasou. Jisté, že nějaká OZE tam musí být. Vzhledem k tomu, že ÚT i TV máte na el. energii, je možné, že FVE by musela být velká, aby objekt dané kritéria splnil. S tou biomasou je splnění kritérií jistější, záleží však na tom, zda bude systém s nebo bez výměníku. Vše Vám však stejně musí spočítat energetický specialista, který může obě varianty jednoduše posoudit.

S pozdravem
Ing. Gabriela Krajcarová
Ing. Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk