Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.15 / dotaz č. 56986
Dobrý den,chtěl bych s informovat o dotacích na výstavbu nového nízkoenergetického pasivního domu.Co je potřeba k získání dotace na stavbu či projekt takového domu.Děkuji.
Dobrý den,
na výstavbu nového pasívního domu můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). 1.4.2015 byla vyhlášena výzva pro rodinné domy. Pasivních domů (resp. domů s velmi nízkou energetickou náročností) se týká dotační oblast B. Výše dotační podpory má v oblasti podpory B dvě úrovně - 350 000 Kč (B.1.) nebo 500 000 Kč (B.2.). Pro získání dotace musí objekt splnit několik technických požadavků, jako jsou například maximální hodnota měrná roční potřeby tepla na vytápění nebo maximální hodnota měrné neobnovitelné primární energie. U B.2. jsou požadvky o něco přísnější než u B.1. Nad rámec této podpory ještě můžete čerpat podporu na zpracování odborného posudku pro podání žádosti a na zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy (blower door test), a to až do výše 35 000 Kč.
Pro žádost o dotaci potřebujete:
1. Formulář žádosti o podporu
2. Odborný posudek (projektová dokumentace a energetické hodnocení budovy)
3. Krycí list technických parametrů s výkazem výměr
Formulář žádosti si můžete vygenerovat informačním systémem NZÚ, vyplnit a podepsat. Projektovou dokumentaci, energetické hodnocení a krycí list je nutné objednat u oprávněných osob. Tyto služby můžete poptat například u Atelieru DEK na webu www.atelier-dek.cz.
Veškeré podrobnosti k programu NZÚ naleznete na webu http://www.novazelenausporam.cz/.
Doporučuji prostudovat zejména tento dokument (závazné pokyny pro žadatele - rodinné domy): http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/zavazne-pokyny-pro-rodinne-domy/
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa


Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk