Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.15 / dotaz č. 56989
Dobrý den,

Prosím o předběžné posouzení RD na zateplení obvodových stěn fasádním polystyrenem EPS 70 F tl.100mm, okna již vyměněny máme i zateplení stropů.
Loni mi vypracoval ateliér-dek posudek k výměně zdrojů tepla. Zajímalo by mě jestli se dostanu při zateplením polystyrenem tl.100mm do podoblasti A0 nebo A1.

Děkuji
Vážený pane,

děkuji za dotaz. Dotace na NZU umožňuje získat podporu i na dílčí realizaci. Je zde ale nutno dodržet 90% hodnoty U doporučené, čili ta přísnější a úsporu alespoň 20% oproti stávajícímu stavu. Po zateplení fasády nepředpokládám, že bude 20% nějaký problém, ale určitě bude nutné navýšit tloušťku tepelné izolace. Orientačním výpočtem při zdivu z cihly plné mi vychází že je nutné použít alespoň 180mm EPS 70 F, aby byl splněn požadavek Ustěny=0,9 Udoporučeného. Co se týče podoblasti, tak je důležité sdělit, že jak pro oblast A0 a A1 je stejná výše dotace, čili je to z hlediska výše dotace poměrně jedno kam se dostanete. Jelikož A1 požaduje splnění 0,95Uem, což znamená téměř komplexní zateplení, dovolím si Vás odhadnout na kategorii A0.

Zdraví

Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk