Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.15 / dotaz č. 57044
Dobrý den,
potřebuji rychle nainstalovat a používat 4 přímotopy o příkonech á 2 kW. Hlavní jištění mám 3 x 16 A. Bude jištění postačující nebo musím posílit přípojku či zřídit novou? Děkuji.
Dobrý den,
Váš přímotop odebírá při jednofázovém napájení a 100% výkonu 2000 / 230 = 8,7 A. Nemáme dostatek informací o současné spotřebě, resp. současném zatížení uváděného hlavního jističe o hodnotě 3 × 16 A ani o záměru, zda mají být přímotopy provozovány trvale (tedy součástí pevné instalace) atp.
Pokud se jedná např. o krátkodobé vysoušení stavby atp., kdy se neuvažuje žádný další zásadní odběr, pak pokud budete mít 3 přímotopy připojené na samostatnou fázi a pouze na jedné fázi poběží 2 přímotopy (pokud možno na snížený výkon - alespoň 1 ks), tak by jištění 3 × 16 A mohlo být postačující. Tuto situaci uvažuji pouze za dočasné řešení a fáze s 2 připojenými přímotopy bude maximálně zatížená! Samozřejmě se nedoporučuje zatěžovat jakýkoliv jistící prvek dlouhodobě na svou jmenovitou hodnotu (bude se ohřívat a klesat jeho životnost).

Pokud by se mělo jednat o trvalou instalaci, tak je nutné zpracovat projekt, který zohlední všechny aspekty a navrhne patřičnou dimenzi vedení a příslušného jištění. Při splnění podmínek distributora máte i nárok na výhodnější dvoutarifovou sazbu.



Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov tisk