Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.15 / dotaz č. 57068
Dobrý den,

pro jakou teplotu platí součinitel tepelné vodivosti izolačních materiálů udávaný výrobcem a pro jakou teplotu platí součinitele tepelné vodivosti udávané v tabulkách?
Děkuji.
Vážený pane,
součinitel tepelné vodivosti izolačních materiálů závisí výrazněji na vlhkosti materiálu, méně na teplotě. Zejména porézní a organické materiály (cihly, beton, skelná vata, ovčí vlna, celulóza aj.) jsou na vlhkost citlivé. Vliv teploty může být výraznější u vakuových izolací, případně u tzv. šedého polystyrenu.

Pro měření součinitele tepelné vodivosti materiálů ustáleném tepelném stavu se používají postupy podle různých norem.
Pro izolace potrubí: ČSN 72 7011. Střední teplota měření od -20 °C do + 500 °C.
Pro stavební materiály: ČSN 72 7012. Střední teplota měření od -15 °C do +50 °C.

V české technické praxi (v tabulkách a informacích výrobců) se můžete setkat se třemi typy součinitele tepelné vodivosti:
deklarovaný - hodnota stanovená výrobcem podle příslušné výrobkové normy při definovaných podmínkách (střední teplota při měření 10 ± 0,3 °C)
charakteristický - hodnota zohledňující vlhkost materiálu. Používá se vlhkost materiálu při teplotě vzduchu 23 ± 2 °C a relativní vlhkosti vzduchu 80 ± 3 %.
návrhový - zohledňuje vliv zabudování izolace do konstrukce, uvažuje se nejméně příznivé zabudování výrobku do stavební konstrukce.

Přepočet deklarované a návrhové hodnoty se provádí podle ČSN EN ISO 10 456. Přepočty dle této normy jsou platné pro návrhové teploty prostředí mezi
-30 °C a +60°C a zde uvedené součinitele převodu pro teplotu a vlhkost jsou platné pro střední teploty mezi 0°C a 30 °C.
Orientačně můžete použít starší postup podle ČSN 73 0540-03.

Návrhové hodnoty se uvádějí v ČSN 73 0540. Měly by odpovídat tomu, jak se izolace skutečně chová na stavbě, přičemž hodnoty jsou na straně bezpečnosti - ve skutečnosti může mít materiál lepší parametry. V české technické praxi se pro výpočty používají právě tyto hodnoty.

Další informace: http://stavba.tzb-info.cz/prostup-tepla-stavebni-konstrukci/311-soucinitel-tepelne-vodivosti

Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk