Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.15 / dotaz č. 57145
Dobrý den,
prosím o sdělení jak je možno v dnešní době vytápět pasivní dům, stačí rekuperační jednotka?Nebo je nutné mít i jiný zdroj vytápění s ohledem na zimní měsíce, kdy mrzne, nebo když dojde k výpadku energie (elektřina).
Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Pasivní dům má velmi malou tepelnou ztrátu a po většinu roku si vystačí s pasivními tepelnými zisky. Ty jsou především z oslunění a z vnitřních zdrojů tepla – osoby v bytě, spotřebiče apod. Potřeba tepla na větrání je z velké části vyrovnána vzduchotechnickým systémem s rekuperací. Přesto je v nejchladnějších dnech roku někdy potřeba určitou část energie dotovat. Pokud se jedná o velmi malé množství, řeší se to elektřinou. Vhodným zdrojem pro pasivní dům je například tepelné čerpadlo, které je preferováno před elektrickým přímotopným zdrojem. Elektrický přímotop je investičně nejméně náročný. Otopná soustava postačí v malém rozsahu, vhodný je podlahový, někdy se používá i stěnový systém. Použít lze i radiátor, ale není to nutné. Pasivní dům se obejde i bez otopné soustavy, pokud je rekuperační jednotka navržena tak, aby svým výkonem vyrovnala tepelné ztráty i v nejchladnějším období zimy.
K pasivnímu domu v každém případě patří solární instalace. Obvykle se jedná o termický solární systém napojený na akumulační nádrž. Ta slouží jako zásobník tepla a zároveň k ohřevu užitkové vody. Deficit energie může být pak doplněn elektrickou vložkou. U větších domů se doplňuje zdroj na obnovitelné palivo, například malý kotel na pelety nebo dřevo.
Rekuperační jednotka potřebuje zdroj tepla pro dohřev přiváděného vzduchu a to může být zajištěno buď elektricky, nebo ze zásobníku tepla, případně z tepelného čerpadla. Na trhu jsou i vzduchotechnické jednotky, které tepelné čerpadlo obsahují.
To, jaký zdroj tepla bude v pasivním domě zvolen záleží na celkové energetické bilanci domu. Podrobné posouzení je součástí projektu domu, počítají se celkové solární zisky, bere se v úvahu úroveň zateplení apod.
Díky technologii je pasivní dům pochopitelně závislý na elektrické energii, která slouží k pohonům. Tu si může vyrobit sám z fotovoltaické instalace, problém je však s uložením vyrobené energie do baterií vzhledem k jejich ceně a životnosti. Použít se může náhradní zdroj. Fotovoltaiku je dnes při absenci dotací do výroby energie lepší využít pro domácí spotřebu, například pro ohřev vody v akumulačním zásobníku. Na trhu jsou již boilery bez potřeby měniče napětí s napojením přímo na panely. Vhodnou a v cizině využívanou variantou je domácí nabíjení stanice elektromobilu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice