Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.15 / dotaz č. 57735
Dobry den,
radi by sme ziskali dotaci nova zelena usporam na bytovy dom v pam.chranene zone praha 7 (Na vysinach 12).
- budeme menit stare spaletove okna za nove spaletove s dvojsklom do ulice a eurookna do dvora (mame kladne vyjadreni OPP magistratu)
- budeme menit krytinu strechy (muzeme tedy zateplit strechu)
- mame vzpracovany energeticky stitek pro dom (nutno delat novy?)
- muzeme tep. izolovat strop u sklepu a fasadu do dvora.
- topeni v bytech je plynem (kotle v bytech)
Rad by som sa informoval ci muzeme dosahnoout na dotace a co pripadne muzeme udelat abychom dosahli.

Dekuji za odpoved.

S pozdravem

Dobrý den.
Pro žádost o dotaci v programu Nová zelená úsporám-Bytové domy, splňujete první předpoklad, Váš bytový dům se nachází na území Prahy. Lze žádat dotaci i pro památkově chráněné objekty. NZÚ má pro ně mírnější požadavky na splnění. Jsou-li orgánem památkové péče stanoveny podmínky určující zvláštní postup při provádění podporovaných opatření (u Vás špaletová okna), což je doloženo písemným stanoviskem, platí pro danou část opatření (nová špaletová okna) zvýhodněný koeficient upravující výši dotace k = 1,3 (navýšení dotace o 30% na špaletová okna oproti běžným oknům). Konkrétně Váš případ si můžete prověřit dotazem na krajském pracovišti SFŽP (Státní fond životního prostředí).

Jedná-li se o památkově chráněnou budovu, platí pro ni odlišný požadavek na procentní snížení vypočtené měrné neobnovitelné primární energie EpN,A oproti stavu před realizací úsporných opatření a to dosažení minimální úspory energie ≥ 10% (pro objekty mimo památkovou zonu činí úspora ≥ 20%). Hodnota úspory ≥ 10% představuje splnění podmínky pro oblast podpory A.0.

V případě výměny oken a zateplení stěn do dvora s velkou pravděpodobností splníte požadavky pro podporu A.0. Pro podporu A.1 je nutno splnit požadavek úspory energie ≥ 30%. To zřejmě výměnou oken a zateplením stěn do dvora zajištěno nebude. Bude zřejmě nutné přidání zateplení střechy a stropu sklepa. Pak je získání vyšší dotace A.1 reálné. Přesné informace dá až energetický výpočet v rámci energetického hodnocení, které je nutnou součástí žádosti o dotaci. Energetické hodnocení můžete poptat například zde: http://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/

Povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) stanovuje zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Tento zákon stanovuje povinnost zpracovat PENB při větší změně dokončené budovy. Větší změnou dokončené budovy je změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Pokud budete měnit okna a zateplovat jednu fasádu, je velmi pravděpodobné, že 25% bude překročeno, pak je nutný nový PENB.

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk