Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.15 / dotaz č. 57743
Dobry den, chtela bych se domluvit na posouzeni, zda bychom dosahli na dotaci nzu. Stavime novostavbu, proto pripadne poradit s opatrenim pro jeji ziskani. Co bych mela dolozit, aby bylo mozne posouzeni?

Dobrý den,
obecně je možné i na novostavbu čerpat dotazy z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), a to v rámci dotační oblasti B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Podmínky, které je nutné splnit pro získání dotace jsou sepsány v dokumentu Závazné pokyny pro žadatele RD. Tento dokument naleznete na stránkách Nová zelená úsporám zde: http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/zavazne-pokyny-pro-rodinne-domy/. Dotační oblast B má 2 podoblasti - B.1, kde můžete získat dotaci až 350 000 Kč a B.2, kde je dotace až 500 000 Kč. Pro oblast B.2. jsou přísnější kritéria než pro oblast B.1. Důležitým kritériem je zejména měrná potřeba tepla na vytápění. U oblasti B.1. je nutné, aby vypočtená měrná potřeba tepla na vytápění Vašeho domu byla nižší než 20 kWh/m2.rok. U oblasti B.2 je to dokonce méně než 15 kWh/m2.rok. V obou případech je podmínka splnitelná jen u velmi dobře zatepleného objektu, kdy jednotlivé kontrukce obálky budovy splňuji doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro nízkoenergetické a pasivní domy dle normy ČSN 73 0540-2. Nutná je také přítomnosti rekuperace větraného vzduchu. Velmi vhodný je zdroj vytápěný využívající obnovitelný zdroj energie.

Je možné si domluvit osobní schůzku, kam přinesete projektovou dokumentaci. Tuto dokumentaci můžeme zdarma zkonzultovat a vytipovat úpravy, které bude zřejmě nutné udělat pro splnění podmínek dotace. Na základě toho se můžete rozhodnout, zda se Vám dotace vyplatí.
Adresa: Čekanice 270 (u sila); Tábor; 39002 (Jihočeský kraj)
Kontakt: tel: 381279232, mobil: 731544925, e-mail poradny: tomas.kupsa@dek-cz.com

Pro samotnou žádost o dotaci (v případě, že se k tomu rozhodnete), budete potřebovat k projektové dokumentaci také energetické hodnocení. Toto energetické hodnocení můžete poptat například zde: http://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/. V případě úspěšné žádosti o dotaci můžete čerpat dotaci i na toto energetické hodnocení.

S pozdravem Veronika Škodová




Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk