Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.15 / dotaz č. 57751
Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat na možnost podání, eventualně získání dotace Zelená úsporám na zateplení, částečnou výměnu oken a vyřešení vytápění (tepelné čerpadlo) staršího rodiného domu. Stávající stav domu je zděný, nezateplený a vytápěný pomocí přímotopných těles.
Předem moc děkuji.
Dobrý den.
Po prostudování Vámi zaslaných podkladů zateplením obvodových stěn RD (jednopatrový s obytným podkrovím a stanovou střechou) a výměnou starých oken (pouze 2ks malých oken) zřejmě nesplníte podmínky NZU pro oblast podpory A.0. Pokud máte zájem žádat o dotaci z oblasti A.0. na zateplení, bude zřejmě nutné zateplit ještě nějaké konstrukce. Dle Vámi zaslaných podkladů doporučuji ještě zateplení obytného podkroví (při zpracování energetického hodnocení se dá určit, jak velká část podkroví se musí zateplit, aby jste splnil požadavek na podporu A.0 v případě, že nechcete zateplovat celé podkroví).
Výměna zdroje tepla - elektrické přímotopy za tepelné čerpadlo splňuje podmínky pro oblast podpory C.1 (lze pouze v případě kombinace s opatřením z oblasti A.0), kde je nutno dodržet požadovaný minimální měrný objem akumulačního zásobníku topné vody (15 l/kW jmenovitého výkonu zdroje).
V NZÚ můžete v rámci jedné žádosti žádat o více dotací z různých oblastí podpory. Ve vašem případě se nabízí spojit oblast podpor C.1+A.0.

Můžete také požádat pouze o výměnu zdroje tepla samostatně (jako samostatné opatření snížení energetické náročnosti). Zde se jedná o podoblast C.2, s podmínkou splnění měrné roční potřeby tepla na vytápění EA, kdy nepřesahuje 150 kWh.m-2.rok-1. Toto kritérium je pro rodinné domy splnitelné (např. pokud jsou nová okna, nebo zateplená střecha či obvodové stěny). Nesplňují ho domy ve špatném technickém stavu, na kterých většinou nebyli v posledních letech provedeny žádné opravy a rekonstrukce.

Pro podání žádosti o dotaci na NZÚ je potřeba nechat si zpracovat tyto dokumenty:
- odborný posudek, který má 2 části:
1) projektová dokumentace (i v případě, kdy stavební úprava nepodléhá stavebnímu řízení na stavebním úřadě)
2) energetické hodnocení zpracované energetickým specialistou,
- krycí list technických parametrů s výkazem výměr potvrzený energetickým specialistou.
Zpracování těchto dokumentů můžete poptat např. zde:
http://atelier-dek.cz/dotace/nabizime

V případě žádosti o dotaci na zateplení a výměnu zdroje tepla lze žádat o podporu na zpracování odborného posudku.

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk