Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.15 / dotaz č. 58271
Dobrý den,

chci se zeptat, zda při výběru úsporné žárovky má vliv barva světla (teplá, studená bílá) na její spotřebu?

Děkuji

Dobrý den,
barvou světla se rozumí tzv. teplota chromatičnosti uváděná ve stupních Kelvina, kdy teplá bílá barva představuje 2 800 - 3 300 kelvinů a má nažloutlý či naoranžovělý barevný svit podobný klasické žárovce a působí příjemně a útulně. Naproti tomu za studenou bílou barvu považujeme teplotu chromatičnosti v rozmezí 5 000 - 6 500 kelvinů, je pocitově neutrální a odpovídá přibližně klasickému dennímu světlu při zamračené obloze, které má okolo 7 000 K.

Porovnáním údajů, lze konstatovat, že renomovaní výrobci nabízejí své výrobku o stejném příkonu [W] a světelném toku [lm] a v různých teplotách chromatičnosti (zpravidla ve 3 stupních, označených studená bílá, denní bílá a teplá bílá atp.). U kompaktních zářivek je barva světla vytvářena zejména použitým luminoforem popř. směsí použitých par. Z uvedeného vyplývá, že barva světla nemá vliv na spotřebu.

Při výběru světelného zdroje si nejlépe nechte předvést, jak svítí, a nebo porovnávejte přímo barevnou teplotu v kelvinech (resp. u zářivek náhradní teplotu chromatičnosti), neboť jen tak máte jistotu, že např. označení „studená bílá“ je stejná barva u dvou různých výrobců…

Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov
Téma:  Osvětlení
tisk