Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.15 / dotaz č. 58557
Dobrý den, je možné žádat dotaci na tepelné čerpadlo již tento rok, když domeček začneme stavět až rok následující? V případě, že dotace bude přidělena, jaké jsou podmínky vyhodnocení projektu? Stačí pak faktura za koupi čerpadla nebo je třeba něco dále?
Dobrý den,

Přiznám se, že zcela nechápu logiku položeného dotazu, proč kupovat tepelné čerpadlo do objektu, jehož stavba nebyla dosud zahájena.
V případě, že je dotaz položen k programu Nová zelená úsporám 2015, ze Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 2. výzvy k podávání žádostí vyplývá následující:

1. V případě že by se jednalo o novostavbu splňující parametry v oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, je tato přidělená podpora konečná. Na rodinný dům, který bude podpořen z této oblasti podpory, nelze čerpat další podporu z oblastí podpory C.

2. Podmínky podoblasti C1 a C2 se týkají pouze stávajících objektů (nikoliv novostaveb). V těchto podoblastech podpory je podporována výměna původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá fosilní paliva nedosahujících parametrů pro 3. emisní třídu a zdrojů na vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Dále je podporována výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem.

3. Realizace opatření v podoblasti C1 a C2 musí být prováděna dodavatelsky, a to dodavatelem s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu, v daném případě speciálně pro montáž tepelných čerpadel. Faktura tedy rozhodně nestačí. Přímý nákup TČ je i nevýhodný z hlediska sazby DPH.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský