Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.6.15 / dotaz č. 58782
Dobrý den,
pokud bychom si jako firma pořídili kogenerační jednotku a veškerou jí vyrobenou el.energii bychom spotřebovali pro vlastní potřebu, musíme z takto vyrobené energie odvádět nějaké poplatky? Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Děkujeme za položení Vašeho dotazu. Pořízení kogenerační jednotky lze samozřejmě doporučit. Spotřeba celé vyrobené elektrické energie pro vlastní potřebu nebo její většina je jedna ze tří hlavních optimalizačních podmínek nasazení. Druhou podmínkou je možnost ročního provozování instalované kogenerace minimálně 2000-2500 hodin a více v daném výkonově regulovaném pásmu. Třetí podmínkou je volba správného výkonu a volba zapojení kogenerace, buď samostatné jedné kogenerace nebo za použití paralelní sestavy kogenerací, pro zabezpečení větší bezpečnosti a větší řiditelnosti využití výkonu, pro dosažení větší elektrické a tepelné účinnosti.
Z vyrobené elektrické energie se musí odvádět daň z elektřiny, která patří mezi tzv. ekologické daně. Daň odvádí dodavatel elektřiny, resp. výrobce, OTE, při dodání elektřiny konečnému spotřebiteli podle §3 odst,1 zákona č.261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů. Osvobození od placení je podle §8 odst.2 je mj. elektřina použitá k technologickým účelům pro výrobu elektřiny - ostatní elektřina spotřebovaná v místě jako ostatní vlastní spotřeba se tedy musí zdanit a odvést z každé MWh 28,30 Kč bez DPH.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk