Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.15 / dotaz č. 58896
Dobrý den,
Mám v úmyslu zateplit Rodinný dům ve vlastnictví mojí manželky v X (přesné místo smazáno z důvodu ochrany osobních údajů) u Plzně. Vyměnit okna a zateplit obytnou část domu v rámci nové zelené úsporám.Dům je ze sedmdesátých let minulého století a je dvoupodlažní. 1NP je technické a 2NP je obytné. Obvodní zdi má oproti projektu ze škvárových tvárnic domácí výroby 30cm. Potřeboval bych předběžné posouzení jestli se vůbec mohu o dotaci ucházet. Mám kompletní projektovou dokumentaci kterou pošlu ofocenou emailem. V domě je již vyměněné jedno okno, vchodové a balkonové dveře asi 2roky. Děkuji s pozdravem.
Dobrý den.
Dotace v programu NZU se vztahuje na konstrukce, které tvoří obálku budovy (konstrukce ohraničující vytápěný prostor). Ve Vašem případě by se tak jednalo o okna a obvodové stěny ve 2NP, podlahy nad technickým podlažím a strop nad obytnou částí. U objektů, které mají jedno obytné patro, tvoří únik tepla podlahou a stropem (vzhledem ke své velké ploše oproti obvodovým stěnám) velkou část tepelných ztrát. Pro splnění podmínek dotačního programu byste musel Vašimi plánovanými stavebními úpravami (zateplení fasády, výměna oken) snížit roční potřebu tepla na vytápění alespoň o 20%. Za předpokladu, že obytné patro není podkroví (byla by daleko menší plocha obvodových stěn a větší plocha střechy), s velkou pravděpodobností splníte snížení roční potřeby tepla na vytápění o 20%. V této oblasti podpory A.0
platí následující podmínky pro konstrukce:
1) nová okna by musela splnit podmínku součinitele prostupu tepla Uw rovno nebo menší 1,08 W/m2K
2) součinitel prostupu tepla zateplené stěny musí odpovídat U=0,225 W/m2K a lepší. Předběžně by to znamenalo zateplit obvodové stěny izolantem tl. 170 mm se součinitelem tepelné vodivosti 0,04W/mK.

Pro podání žádosti musíte mít zpracovanou projektovou dokumentaci Vámi plánovaných stavebních úprav, energetické hodnocení a krycí list. Tyto služby můžete poptat třeba zde: http://atelier-dek.cz/ v záložce na hlavní liště Poptávka-dotační tituly.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk