Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.15 / dotaz č. 58977
Dobrý den,
rádi bychom si s manželem prohlédli interiér hydroelektrárny v Poděbradech. Dostali jsme info, že jste jejím provozovatelem. Je možno si domluvit někdy sobotní nebo nedělní prohlídku, prosím?
Manželovi by to udělalo velikou radost.
Díky za vstřícnost.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Energy Centre České Budějovice není provozovatelem vodní elektrárny v Poděbradech. Současným provozovatelem je 1. elektrárenská s.r.o.. U této společnosti je možné si objednat prohlídku zařízení na telefonu 732 730 930 u pana Rumla.
Vlastní elektrárna je z roku 1915. Architektem byl místní rodák a později i rektor ČVUT v Praze Antonín Engl. Elektrárna byla finálně dostavěna až v roce 1923. Skládá se ze dvou výrazných objektů - strojovny a manipulační budovy, kde byly umístěny rozvaděče, transformátor a další zařízení.
Vodní elektrárna včetně technoogie je dochována v prakticky původním stavu a je stále v provozu. Jen některé technologické části jsou postupně nahrazovány novými - např. nová převodovka u jedné z turbín.
Vodní elektrárna má 4 Francisovy turbíny o výkonu 0,96 MW, které dodala firma V. Prokop a synové. Dalšími dodavateli byly také ČKD (strojní část) a Křižík (elektrická zařízení).
Současným majitelem je společnost Povodí Labe, s.p.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk