Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.15 / dotaz č. 59266
Dobrý den,
plánuji zateplil fasádu rodinného domu a nevím, zda dosáhneme na dotaci NZÚ2015. Chtěli bychom použít tepelnou izolaci z minerálních vlákem FKL 80 mm. Jedná se o dům 13 let starý. Zateplená je střecha a podlaha. Okna jsou dřevěná.
Děkuji za radu.
Dobrý den,
děkuji, že jste se na nás obrátil s Vaším dotazem.

Dotace Nová zelená úsporám 2015 nově zavedla podoblast dotace A.0, kam spadá např. výměna oken či zateplení fasády.
Požadavek SFŽP pro podoblast dotace A.0 je splnění:
- měněné stavební prvky obálky budovy musí splnit U < 0,9 . Urec,20;
- procentuální snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti původnímu stavu před realizací opatření o min. o 20%.
U starších domů, kde je obvodové zdivo provedeno z materiálu s horšími tepelně technickými vlastnostmi (např. cihla plná pálená, cihla dutinová, ...), se běžně požadavky NZÚ2015, podoblast dotace A.0 splní.

Ve vašem případě je obvodové zdivo provedeno z keramických tvárnic o dobrých teplepně izolačních vlastnostech a ostatní konstrukce jsou zatepleny. Pro zodpovězení Vašeho dotazu jsem provedla kompletní výpočet pro eliminaci možných nepřesností při stanovení.
Požadavek na měněné stavební prvky splňujete s Vámi požadovanou tepelnou izolací U = 0,21 W/m2K < U0,9 . rec,20 = 0,225 W/m2K.
Požadavek na procentuální snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění ve vašem případě splněn není. Po zateplení obvodové stěny se dosahuje snížení 10%, nikoliv požadovaných min. 20%.
Z tohoto důvodu nelze získat dotaci na zateplení fasády Vašeho rodinného domu.

Pro splnění požadavků dotace NZÚ2015 by bylo nutné provést další opatření - např. zvětšit tloušťku tepelné izolace šikmé střechy (tato konstrukce není dostatečně zateplena).

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk