Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.15 / dotaz č. 59699
Chtěl bych požádat o informaci, jaký přesah zateplení udělat přes rám okna usazená s lícem zdiva? Jde o nová dřevěná okna s trojsklem a o 20 cm šedého EPS. Firma co mi to provádí mi tvrdí že 0,5 cm stačí. Na moje naléhání byli ochotni zvětšit přesah na 1 cm, ale i to se mi zdá málo. Prý se to tak dělá všude a větší přesah není prý hezký a ubere světlo do místnosti.
Děkuji.
Vážený pane,
izolace v místě okenního ostění, nadpraží a parapetu je důležitá kvůli potlačení tepelného mostu v místě osazení okna. Nedostatečná izolace se pak může projevovat rosením okenního rámu. Tloušťka izolace by měla být tedy co největší, běžně se používá 30mm a více. Obvykle to vychází z konstrukčních možností daného detailu. V zásadě je možné použít takovou tloušťku izolace, aby byla pevná část rámu izolací zakryta. Samozřejmě se to projeví na vzhledu okna, je tedy vhodné tento detail konzultovat i s architektem. Zmenšení otvoru samozřejmě nepatrně sníží i množství světla v místnosti, u menších oken se proto třeba používá zaoblení nebo zkosení rohu okna - to už změní vzhled budovy výrazněji. Je to problém menších oken, u rozměrnějších otvorů je snížení zanedbatelné.
Pro zateplení se používá extrudovaný polystyren, který má lepší izolační schopnost, právě pro zvýšení izolačního efektu i při malé tloušťce izolace. Případně lze použít PIR nebo fenolitickou pěnu (Kooltherm).
Pro inspiraci se podívejte třeba na katalog detailů například zde:
http://www.pasivnidomy.cz/detaily/
http://www.wienerberger.cz/projektanti/ke-sta%C5%BEen%C3%AD-technick%C3%A9-podklady/navrhujeme-n%C3%ADzkoenergetick%C3%BD-a-pasivn%C3%AD-d%C5%AFm

Přeji hodně úspěchů se stavbou!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk