Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.7.15 / dotaz č. 59702
Dobrý den, navazuji na svůj předchozí mail, který se týká kotlíkové dotace pro *** /zplynovací kotel místo kotle na dřevo/ - budoucí žadatel: ***,bydliště uvedené výše.Jaké jsou nutné požadavky?Níže uvádím budoucího žadatele i jeho tel. kontakt, maily prosím směřujte na mě. Děkuji ****
Dobrý den,
Děkujeme za Vás dotaz – podle pravidel iEkis jsme jej anonymizovali.
Dotace budou občanům poskytovat kraje. Ty se musí do 30. září letošního roku přihlásit na SFŽP o prostředky z Operačního programu Životní prostředí. Žádat o dotaci můžete poté, co váš kraj vyhlásí výzvy pro občany. Kraje mají možnost rozhodovat, jak budou finální krajské dotace pro občany vypadat.

V současné době byly zveřejněny tyto podmínky:
• Výměny kotlů mohou být realizovány pouze v rodinných domech.
• Veškeré tepelné zdroje musí splňovat Směrnici o Ekodesignu.
• Kotle na biomasu, tepelná čerpadla a solární systémy mohou instalovat pouze kvalifikovaní topenáři.
• Výše dotace je od 70 do 85 %, maximální uznatelné náklady jsou 150 tis. Kč. (tj. výše dotace, která je na výměnu kotle max. 127 500 Kč)
• Uznatelnost nákladů a výdajů pro dotaci je od 1. ledna 2014.
• Uznatelnými náklady jsou výměna zdroje tepla vč. otopné soustavy a souvisejících stavebních prací a projektové dokumentace.
• Pokud dům nesplňuje min. energetickou třídu C, je nutné realizovat některá stanovená mikro-energetická opatření.
K poslednímu bodu se váže nově povinnost, že při žádosti o kotlíkovou dotaci se bude muset předložit Průkaz energetické náročnosti budovy. Pokud bude výsledná třída energet. náročnosti budovy horší než C, budou kraje vyžadovat tzv. mikro-energetická opatření, snižující energetickou náročnost. Rozsah mikro-energetického opatření bude upraveno krajem. Prozatím nejsou bližší informace k dispozici. Max. výše dotace na toto opatření je 20 000 Kč.

EKIS Zlín
Odpovídá:  Ing., Ph.D Martin Janča* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk