Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.15 / dotaz č. 59726
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o informaci k energetickému auditu.
Nejsem si jistý, zda naše firma je povinna nechat si zpracovat energetický audit.
Kritérium velikosti firmy (máme počet zaměstnanců <250) nesplňujeme. Ale u kritéria roční spotřeby energií si nejsem jistý. Jsme výrobní podnik a část výroby provozujeme v pronajatých halách (energie platí vlastník, pronajímatel hal). Ovšem veškeré stroje jsou ve vlastnictví našeho podniku. Nejsem si jist, zda bysme neměli do součtu spotřeby za naši firmu započítat energetickou spotřebu strojů. Nebo energii započítá vlastník (pronajímatel) haly, který enecgii platí. Předem děkuji za vaši radu.
Vážený pane,
povinnost zpracovat en. audit je uvedena v zákoně č. 406/2000 Sb., §9, v odstavcích 1 a 2.

Odstavec 2 se vás netýká, protože jste střední nebo malý podnikatel.

V Odstavci 1 je povinnost pro vlastníka budovy zpracovat en. audit, pokud roční spotřeba energie ve všech jeho budovách dohromady je vyšší než 35 000 GJ (9 722 MWh); v tom případě se audit zpracovává pro budovy se spotřebou vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.

Pro Vás je v tomto případě rozhodující spotřeba v budovách, které vlastníte, nikoli v těch, kde jste v nájmu.

Obdobně je ve výše uvedeném odstavci stanovená povinnost pro vlastníka energetického hospodářství. Energetickým hospodářstvím se rozumí soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií. Nejsou to tedy výrobní stroje (technologie). V praxi to může být třeba kotelna, která zásobuje další objekty. Pokud tedy neprovozujete v pronajatých budovách energetické hospodářství, ale máte tam pouze spotřebiče (výrobní technologii), domníváme se, že nejde o energetické hospodářství a zákon se vás v tomto případě netýká.

Zjednodušeně:
Kolik energie (plyn, elektřina, ostatní paliva) se nakupuje na IČO vaší firmy? Je-li to méně než 9 722 MWh/rok, zákon se na vás nevztahuje.
Pokud je to více, kolik z toho připadá na vytápění, větrání, osvětlení a chlazení v jednotlivých budovách (resp. energetických zařízeních), které vám patří? Technologická spotřeba se nezapočítává. Je-li to méně než 194 MWh/rok, audit této budovy dělat nemusíte. V budovách, kde jste v nájmu, se vás audit netýká vůbec, může se týkat vlastníka této budovy.

Přejeme hodně úspěchů!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk