Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.15 / dotaz č. 59727
Dobrý den,

stěhujeme se do novostavby, rodinného domu 160m2 energetické třídy A. Je to dřevostavba, okres Kladno. Dům je vytápěn elektrickými přímotopy. Jako doplňující zdroj tepla jsou v největší místnosti kamna na dřevo. Nemáme zatím žádné předchozí vyúčtování za elektřinu. Máme provizorně zavedený odběr elektřiny od ČEZu, sazbu D25D (akumulace). Dnes jsem zažádal po obdržení revizní zprávy elektroinstalace dokončeného domu o změnu na sazbu D45D, určenou pro přímotopy. Současně jsme dostali nabídku od firmy Bohemia Energy, abychom využili jejich ”Jubilejní nabídky”, která prý je kapacitně ohraničená a časově limitovaná. Podle jejich sdělení je to pro náš případ nejvýhodnější nabídka na trhu. Nechceme se ale k ničemu zavazovat bez odborného posouzení. Prosím proto o radu a doporučení nejvhodnějšího postupu.
Děkuji předem.
S pozdravem


Vážený pane,
na kalkulátoru ERÚ si můžete udělat nezávislé srovnání plateb za elektřinu u desítek dodavatelů na českém trhu. Nemusí tam samozřejmě být aktuální sezónní nabídky, nicméně můžete si výsledky porovnat s konkrétní nabídkou, kterou máte k dispozici.
http://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele/kalkulatory/porovnani-nabidek-dodavatelu-elektriny

Případně můžete využít i jiný kalkulátor, na webu je jich několik, například:
http://kalkulator.tzb-info.cz/

Spotřebu elektřiny na vytápění najdete třeba v Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), nebo v technické zprávě projektu vytápění. Jde samozřejmě o teoretický předpoklad, v praxi bude záviset také na tom, jak budete topit v kamnech na dřevo.
Stejně tak spotřebu elektřiny na ohřev vody najdete v PENB, nebo můžete počítat běžnou spotřebu 500 až 800 kWh/osobu za rok.
Tyto spotřeby spadají do nízkého tarifu.
Spotřeba elektřiny pro domácnost (osvětlení, vaření aj.) je běžně 2000 až 3000 kWh za rok. U tarifu D45d můžete počítat, že cca 1/3 této spotřeby bude spadat do vysokého tarifu, zbytek do nízkého.

Doporučujeme výběr dodavatele elektřiny v klidu zvážit, na trhu je velký převis nabídek, takže každou supervýhodnou nabídku nejspíš brzy nahradí nějaká ještě lepší. U některých nabídek je třeba levnější elektřina, ale vysoké platby za fakturaci, pokuty za ukončení smlouvy a podobně. Na co všechno si dát pozor, najdete třeba zde:

http://www.energetickaporadna.cz/?p=1438
http://www.eru.cz/cs/elektrina/zmena-dodavatele-elektriny

Přejeme příjemné bydlení!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk