Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.15 / dotaz č. 59732
Vážená paní/vážený pane,

obracím se na Vaší firmu z důvodu, že bychom chtěli s Vámi prokonzultovat a v případě vzájemné spokojenosti i pracovat na získání dotace z programu Nová zelená úsporám.

V současné době bydlíme ve 2 podlažním rodinném domě, kde bychom chtěli náš projekt na výměnu kotle realizovat. Na domě bylo v roce 2014 provedeno kompletní zateplení fasády (12 cm izolace) a zateplení půdních prostor skelnou vatou. Všude v domě jsou plastová okna. Střešní okna byla v roce 2013 částečně vyměněna za okna s dvojsklem a izolačním plynem mezi skly. Dům je vytápěn velmi starým kotlem na tuhá paliva (dřevo), který je v domě od stavby domu (cca 40 let) v kombinaci s plynovým kotlem, který je přes 15 let starý. V současné době již ale tato topná soustava neefektivní vzhledem k dnešní nabídce trhu.

Naším plánem je vyměnit alespoň 1 (případně i oba kotle v případě nutnosti) za nový kondenzační plynový kotel, případně i tepelné čerpadlo, pokud by nebyly nutné příliš velké stavební úpravy (preferovali bychom čerpadlo vzduch-voda).

Současně naším dalším problémem je, že zatím nebyl vypracován energetický štítek budovy, který ovšem není z naší strany problém vypracovat, ale preferovali bychom, aby bylo vše řešené jako komplexní projekt.

V příloze Vám přikládám fotku domu pro představu. Prosím Vás o sdělení, zda by bylo možné realizovat výměnu kotlů jak bylo výše zmíněno. Děkuji
Dobrý den,

v současné době dotační titul Nová zelená úsporám nepřijímá žádosti. Lze předpokládat, že na podzim ale znovu začne žádosti přijímat. Je možné, že nové podmínky budou doplněny o další možnosti, případně mírně modifikovány oproti podmínkám stávajícím. Doposud byly podmínky nastaveny tak, že bylo možné žádat zpětně i na opatření z roku 2014, pokud by Váš objekt zateplením splnil podmínku na typ dotace A1 (což možná splní již nyní, případně by bylo nutné doplnit stávající stav zateplením stropu suterénu), což by pro Vás bylo významně zajímavější, než pouze dotace na kotel.

Dotaci na kotel můžete žádat pouze v případě, že jako hlavní zdroj používáte starý kotel na uhlí. Pokud byste ale za stávajících podmínek žádali pouze na nový plynový kondenzační kotel, nebyla by dotace příliš vysoká (15 000 Kč a dotace na posudek 5 000 Kč). To na tepelné čerpadlo je dotace 60 000 Kč. Dále bude na podzim otevřena tzv. kotlíková dotace, která by mohla být zajímavější, pokud měníte jen kotel. Ovšem na webu Nová zelená úsporám tvrdí, že budou s kotlíkovou dotací spolupracovat a doplňovat se. V případě dotazů se neváhejte ozvat.

S pozdravem

Ing. Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk