Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.15 / dotaz č. 59802
Dobrý den, potřebovala bych doporučit na zeď solární větrání s rekuperací a akumulací pro provoz kdy nesvítí slunce. Jedná se o kuchyň ložnicí dohromady cca 50 m2. Posím o informaci včetně ceny doporučené jednotky.
l. bude dobře fungovat pro obě místnosti při otevřených spojovacích dveřích, nebo musí mít každá místnost samostatnou jednotku?
2. Jaká je hlučnost při provozu, aby nerušila při spánku.
3. Je možné poskytnout odbornou montáž, pokud ano, prosím o sdělení cenové relace (litoměřicko)
Hezký den,

Vaši představu by mohl splnit například solární panel nové generace (SHV panel model Start, kde je navíc integrován akumulátor, který umožňuje provoz i v noci), jenž má režim větrání a chlazení a který nasává čistý a čerstvý vzduch z venku, Vzduch v panelu ohřívá sluneční energie a následně jej ventilátor vhání do vnitřních prostor budovy. Solární panel SHV umí také větrat, topit, chladit a z části také rekuperovat. Ovládání chodu je řízeno inteligentní regulační jednotkou.

Panel SHV DUO s dvěmi otvory, nasává venkovní čerstvý vzduch v režimu větrání, větrání s ohřevem a chlazení nebo vnitřní vzduch v režimu ohřevu.
Inteligentní regulace Base umožňuje regulace otáček, volby režimu větrání s podmínkou ohřevu a automatického zavírání otvoru po ukončení provozu, větrání bez ohřevu s zavíráním, větrání bez ohřevu bez zavírání (nezavře otvor v nočních hodinách pro umožnění přirozeného větrání), větrání s podmínkou chladnějšího venkovního vzduchu bez zavírání, možnost napájení ze sítě 12 V DC.
Regulace DUO Base + T navíc umožňuje sledování vnitřní teploty v panelu a výstupního vzduchu.

Zda bude fungovat toto zařízení spolehlivě pro obě místnosti, bude záležet na prostorovém uspořádání místností, umístění dveří a možnosti osazení solárního panelu. To je nutno posoudit odborníkem přímo na místě montáže.


Ceny jednotek:

SHV Start ONE Base L šedá 32 500 Kč
SHV Start ONE Base L hnědá 32 500 Kč
SHV Start DUO Base L šedá 33 900 Kč
SHV Start DUO Base L hnědá 33 900 Kč
SHV Start DUO Base+ T L šedá 34 900 Kč
SHV Start DUO Base+ T L hnědá 34 900 Kč

uhlíkový filtr set včetně 5 ks filtrů 990 Kč
akumulátor 12 V 1,2 Ah 390 Kč
zdroj SHV 12 VDC/230AC 390 Kč

Solární větrací jednotka je určena pro plochu místností do 70 m2. Její hlučnost je 39 dB. Montáž je možno provést i svépomocí.

Odborná montáž panelu SHV

bez vrtání 2 000 Kč
vrtání 1 ks otvoru do 50 cm cihlové zdi 1 000 Kč
vrtání otvoru 10 cm beton, kámen 300 Kč
vrtání otvoru dřevostavba 500 Kč
montáž ve výšce nad 3 m + cena plošiny, lešní 1 000 Kč
ostatní práce 1 hod/os 400 Kč
doprava nad 30 km Kč/km 8 K

Další možnost je například solární větrání SolFresh45, které ale nemá baterii na noční provoz a nebo SolarVenti SV14 Slimline.

S přátelským pozdravem energetický poradce Lubomír Klobušník, EKIS České Budějovice KLOTHERM