Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.15 / dotaz č. 59809
Dobrý den,

obracím se za Vámi o radu. Máme zpracovaný projekt na novostavbu RD (YTONG tvárnice P4-500 PDK 250x249x599 + zateplení polystyrenem 16cm) a chystáme se k realizaci. Jedná se o jednopatrový dům (bungalov) 4+1.

Od jedné stavební firmy, kterou poptáváme jsme dostali varování, že mohou vznikat plísně mezi polystyrenem a cihlou z důvodu vlhkosti a kondenzace vody. Je tato obava reálná?

V případě zájmu, vám mohu poslat projekt nebo nějaké další detaily stavby.

Děkuji a jsem s pozdravem

Vážený pane,
pokud použijete běžný bílý PS v tloušťce 16cm, pak teplota na rozhraní stěny a polystyrenu nepoklesne pod 9°C (počítáno +20°C uvnitř a -15°C venku). Při běžném větrání bývá za takovýchto podmínek v obytných místnostech relativní vlhkost pod 40% a rosný bod zhruba 7°C. V případě použití šedého PS to bude ještě o něco příznivější. Lze tedy říci, že kondenzace ve zdivu nehrozí. Krádkodobě může dojít ke kondenzaci v koupelně či kuchyni, kde bývá vlhkost vyšší, zkondenzovaná voda se ale poměrně rychle odpaří. Je sice správné, že vás firma na možnost kondenzace upozornila, lepší by však bylo, kdyby vám to rovnou spočítala. Správně by součástí projektu mělo být i posouzení pozice rosného bodu a roční bilance zkondenzované vlhkosti.
Nevím jak je dělaná základová deska nebo zda je to podsklepené.V těchto místech bude třeba dát pozor na případné tepelné mosty. Pokud je betonová deska ze spodní strany izolována (například založení na pěnoskle nebo extrudovaném polystyrénu) tak žádné nebezpečí kondenzace nehrozí.Předpokládám, že při tloušťce 16cm PS budou okna na vnějším líci stěny s částečným překrytím ostění tepelnou izolací, takže zde by při správném provedení také problémy neměly nastat. Prostě pokud tam něco zásadně nezkazí, tak by to mělo být z hlediska kondenzace v pořádku.
Pokud nicméně máte pochybnosti o kvalitě projektu vezměte jej na některé středisko EKIS a nechte si jej zkontrolovat (to už ale není v rámci bezplatné konzultace).

S pozdravem ing.Vogel a K.Murtinger
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel** - EKIS Plzeň Ekowatt tisk