Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.7.15 / dotaz č. 59844
Dobrý den pane Veselý,

na základě mojí návštěvy u Vás se ještě vracím k tématu štítu, pokročil jsem ve stavbě a nyní řeším ten štít , o kterém jsme psali níže. Chystám se udělat dřevěný rošt, izolaci a OSB desky v úrovni svislého sloupu jak jste mi doporučil.
Ale předtím než to zaklopím musím ještě dořešit štít. Možná jsem si úplně nerozuměli, ale štít se skládá z cihel a kamene. Cihly nejsou ve stejné rovině jako kamenná zeď, jsou utopené dovnitř a proto se mi stále nabízí otázka na zateplení, je zde místo cca 200 mm do vyrovnání s plochou kamene. Doporučili by jste mi to? Pokud ano, dal bych tam vatu 160 – 200 mm vatu. Co vy na to?
Děkuji.
Dobrý den, děkuji za Váš doplňující dotaz.

Začneme štítovou zdí, na fotografii je dobře vidět, že spodní část kamenné zdi je cca o 20 cm širší než horní zdivo, které je z cihel a bude mít tloušťku minimálně 15 ale asi spíše 30 cm. Rozdíl v tloušťkách je potřeba vyrovnat a mít na paměti, že doporučená tloušťka vnitřního zateplení, které bude PŘED kamennou zdí, je dle odpovědi z 10.4 oněch 16 až 20 cm. Dřevěný sloup zmizí – bude pod parozábranou a instalační mezera bude před ním. Připomenu skladbu (zevnitř)::
sádrokarton (12,5 nebo 15 mm dle požadavku požární ochrany) - instalační mezera cca 4 až 6 cm vytvořená latěmi nebo jinak a vyplněná tepelnou izolací (zde povedou rozvody – elektrické apod.) - parozábrana z kvalitní fólie s vysokým difúzním odporem a těsně lepenými spoji a návaznostmi na okolní konstrukce – pak jsme přidali OSB desku a za ní – tepelná izolace 16 až 20 cm (v roštu, dřevo apod) – původní stěna = ta kamenná.
Pokud bude vyrovnání zdí provedeno výplní minerální vatou, znamená to, že na rovné omítnuté části štítové zdi bude tepelná izolace v dvojnásobné tloušťce? V zásadě to nebude na škodu.
Znovu zdůrazňuji nutnost kvalitní parozábrany. Ta se nejlépe bude dělat na podkladu OSB desky s těsněnými a přelepenými spoji.
Pokud by se rozdíl v tloušťce zdiva řešil dozděním, volil bych obdobný materiál, jako zdivo (to je cihla), tedy zase pálenou cihlu – děrovanou tvárnici. Protože krajní krokev je nad touto dozdívkou, nemusí být dozděna až ke krokvi, může tam proběhnout tepelná izolace, která bude pod rovinou krokví. V té první variantě tam bude vata tak jako tak.

K přizdění podélné kamenné zdi pórobetonem:
Dle fotografie se zdá, že je tam cca 15 cm, v původní odpovědi jsem uváděl pro doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla min. 30 cm Theta, nebo použít zase tu skladu jak popsáno výše s parozábranou a minerální vatou s tím, že mezi kamennou zdí a minerální vatou bude mezera odvětraná. A pozor na již zmíněný tepelný most kamenné nadezdívky v místě dole u stropu, jak již zmíněno minule – „Nemělo by se zapomenout na zateplení stropu mezi pozednicovou nadezdívkou a vnitřní stěnou pod šikminou, pokud zde bude větší prostor. Z hlediska tepelného mostu, který nezateplená nadezdívka vytváří pro místnosti spodního podlaží (může se projevit na stopě u obvodových zdí), je vhodné zateplit i ji a to od podlahy až přes pozednici.“
Na fotce není vidět, co za tím Ytongem je.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk