Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.7.15 / dotaz č. 59853
Co musí udělat majitel bytu v osobním vlastnictví, který je v bytovém domě, patřícímu bytovému družstvu, jehož je majitel bytu členem, když jej chce prodat nebo pronajmout? Bude také potřebovat průkaz?
Hezký den.
Pokud se jedná o dům starší než 1.1.1947, bez pozdějších provedených stavebních úprav (např. zateplení, přestavba atd.), a když se obě strany písemně dohodnou, že PENB nepožadují, pak jej nemusíte mít. Pokud se nejedná o tento případ, pak:

Pokud budete chtít byt jen pronajmout, tak do 31.12.2015 PENB potřebovat nebudete. Od 1.1.2016 je povinnost předkládat PENB i při pronájmu ucelenné části budovy (což je byt), takže od tohoto data bude stejný postup popsaný v dalším odstavci.

Prodej budovy nebo ucelené části budovy (byt); pronájem budovy (po 1.1.2016 i pronájem ucelené části budovy):
- vlastník budovy, nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni v těchto případech opatřit si PENB
- předložit originál PENB nebo jeho ověřenou kopii možnému kupujícímu nebo nájemci PŘED uzavřením smluv koupě nebo nájmu
- předat originál PENB nebo jeho ověřenou kopii kupujícímu nebo nájemci nejpozději PŘI podposu smlouvy
- pokud budete podávat inzerát, uvést v reklamích a informačních podkladech klasifikační třídy - tedy zatřídění budovy (A - G); pokud budete dávat přes realitní kancelář, pak jí dodat průkaz (originál nebo ověřenou kopii), aby mohla realitní kancelář uvést v podkladech. Pokud nedodáte, musí uvést třídu "G". (nedodáním se ale vystavujete možnému postihu a sankci v případě správního řízení).

Stejné požadavky platí i pro Vás, jako pro vlastníka jednotky - předložit, doložit, dodat PENB, uvést v reklamních materiálech nebo dodat realitce.

Pokud PENB vlastník budovy nebo společenství vlastníků nemá (v případě prodeje nebo pronájmu má povinnost nechat jej vypracovat) a Vám jej jako vlastníhovy bytové jednotky nedodá ani na písemné vyžádání, pak jej můžete nahradit vyúčtováním energií za poslední 3 roky.
Tento postup ale nezbavuje majitele objektu (nebo sdružení vlastníků) nechat PENB vypracovat. Pokud tak neučinní, může v případě odhalení tohoto nedostatku ve správním řízení dostat pokutu až do výše 50 000 Kč.