Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.15 / dotaz č. 59885
Dobrý den, vlastním dům ze 60 let, vytápěný kotlem na uhlí.Chtěli bychom vyměnit kotel , okna, případně zateplit střechu a půdy.Dům není vůbec zateplen, zřejmě třída D.,částečně podsklepený, . Obávám se ale, že počáteční hotovost nebude na všechno stačit. Lze udělat opatření v rámci programu Zelená úsporám postupně ? .Tedy např. výměna oken a pak kotel nebo obráceně v nějakém přípustném časovém horizontu, nebo se smí žádat o dotaci jen 1x na všechno najednou ?Pochopitelně musím mít štítek a případně udělat mikro-opatření.Prosím jak a s čím začít?Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme Vám za Váš dotaz. Aktuálně je příjem žádosti o dotaci Nová Zelená Úsporám pozastaven z důvodu vyčerpání alokovaných finančních prostředků. Příjem žádosti o dotaci NZÚ by měl být otevřen během podzimu letošního roku společně s kotlíkovou dotací.
Kotlíková dotace bude zaměřena na výměny starého kotle na pevná paliva za jiný, ekologičtější zdroj a tzv. mikro-energetická opatření. Kotlíková dotace bude financována z fondů EU, proto o peníze musí zažádat kraje, které budou následně poskytovat dotace přímo občanům. Výše dotace bude odstupňována podle typu kotle (na nový uhelný zdroj je dotace nejmenší - 70 %, na kotel jen na biomasu a tepelné čerpadlo je dotace nejvyšší - 80%) a podle umístění v rámci znečištěných oblastí je dotace navýšena o 5%.
Dotace NZÚ by měla být zaměřena na komplexní rekonstrukce. Podklady k žádosti o dotaci by měly být v obou programech podobné.

Na realizaci zateplení v rámci NZÚ máte 18 měsíců, na instalaci nového zdroje tepla v rámci NZÚ bylo 9 měsíců.
V rámci výzvy je možné podat na jeden objekt pouze jednu žádost. Kdybyste chtěl rozdělit úsporná opatření na více výzev tak to lze, s tím, že je nutné v každé výzvě splnit podmínky programu a žádosti musí být na jiná opatření. Žádost na komplexní opatření bývá výhodnější než rozdělená na jednotlivé části.

Pro začátek doporučuji provést analýzu / energetickou studii, ze které byste zjistil jaké máte možnosti - tzn. v několika variantách navrhnout úsporná opatření, zhodnotit investiční náklady, výši podpory, provozní náklady, možnosti rozdělení do více výzev apod. Na základě této rozvahy zhodnotíte co je pro Vás reálné a vyberete vhodnou variantu. S takovým hodnocením a výběrem Vám může pomoct např. energetický specialista, který Vám následně může zpracovat i žádost o dotaci.
Odpovídá:  Ing. Jana Kuncířová* - EKIS Praha IKA tisk