Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.15 / dotaz č. 60013
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se plánuje i v r.2016 vyhlásit program EFEKT?
Jedná se nám o titul B.1 KOmplexní opatření ke snížení energetické náročnosti VO. Chtěli bychom příští rok ve městě vyměnit jen několik ulic (za cca 1,5 mil. Kč), musí se jednat o celkovou výměnu? Jak je to s de minimis - jedná se o VP? Dá se věřejná zakázka na VO zadat externí firmě a proplatit z projektu? děkuji za rady
Dobrý den,

I na rok 2016 plánuje MPO vypsat dotační program EFEKT na snížení energetické náročnosti v oblasti veřejného osvětlení. Otázkou je, za jakých podmínek bude program EFEKT 2016 vypsán. Už dlouho se mluví o tom, že se v oblasti veřejného osvětlení zvedne finanční limit a to nejen na výměnu svítidel, ale také na výměnu rozvaděčů, kabelových soustav a stožárů VO. V červnu tohoto roku byl ukončen program 2015, takže je v současné chvíli moc brzy mluvit o tom, co bude nebo nebude součástí programu EFEKT 2016, který se vypisuje na přelomu roku. Pokud se budeme řídit EFEKTEM z roku 2015, byla by odpověď na Váš dotaz následující:

Ano, nemusí se jednat o celkovou výměnu, ale program efekt poskytuje finanční podporu pouze na výměnu svítidel a zdrojů, včetně vypracování světelného auditu a pasportizace VO. Co se týká veřejné zakázky, mělo by se jednat podle současných finančních limitů o zakázku malého rozsahu. Zakázku můžete zadat extérní firmě, ale proplatit ji zpětně nelze, cituji : Dotace bude použita výhradně k úhradě nákladů přímo souvisejících s financováním vybrané akce. Za dodržení podmínek účelovosti použití dotace a dosažení cílů a parametrů akce odpovídá příjemce dotace.


Přeji hezký zbytek dne a děkuji za Váš dotaz v poradenství IEKIS.
Odpovídá:  Marek Kittel* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Osvětlení
tisk