Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.15 / dotaz č. 60105
Dobrý den,
začali jsme stavět v březnu 2015, z Porotherm cihel se zabudovanou přírodní izolací kladených na lepidlo, základová deska je celistvá (ne pásy) a aplikovali jsme do ní 2x více výztuže než nám navrhla projektantka - z důvodu rady staršího dozoru - zkušenosti. Již máme namontována okna, střecha je hotová. Připravuje se elektřina a voda, topení. Můj dotaz zní: Bude pro nás velké riziko popraskání zdí? Když teď už nenecháme dům vymrznout? Jako stavařka - benjaminka se dívám i na letošní extra vysoké letní teploty, dále na kladení na lepidlo - minimum vlhkosti, a teď už jsou okna, tudíž vidím to tak že v zimě se musí hodně větrat a udržovat ideálně vlhkost od 60-max 80%. Jinak co se týče omítek bude lepší asi klasické jádro + štuk? - Dle mě je to pružnější kombinace než použít cementovou omítku a na to štuk. Jen bych ráda slyšela radu na co si dát pozor ještě abychom se vyvarovali pozdějším opravám.
Vážená paní,
myslím, že problém s praskáním zdí ve vašem případě nehrozí. Kladení na lepidlo je z tohoto hlediska spíše výhoda. Pokud jde o praskání omítek, tak ta klasická omítka na vnější fasádě je z tohoto hlediska také výhodná,
případně můžete použít vícevrstvý omítkový systém doporučený firmou (viz Technické podklady http://www.wienerberger.cz/ke-stažení-download/technické-podklady).Předpokládám, že když píšete "Porotherm cihly se zabudovanou přírodní izolací" tak jde o cihly plněné minerální vatou. Pokud chcete snížit teplotní zatížení fasády a případné riziko vzniku mikrotrhlin na fasádě pak použijte nějaký hodně světlý odstín fasádní barvy, aby se zahřívání při dopadu slunečního záření na stěnu minimalizovalo. Nevím jak je to s vlhkostí toho zdiva (zda cihly nebo hotové stěny nějak výrazněji promokly), nicméně teď nepochybně dobře vysychají. Takže pokud jde o to zimní větrání, tak odhaduji, že tam tu zmiňovanou vlhkost od 60-max 80% nejspíš ani nedosáhnete. Pokud budete mít ještě nějaké dotazy, můžete napsat nebo zavolat.

S pozdravem,
Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk