Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.15 / dotaz č. 60483
Dobrý den,

zvažuji instalaci ohřevu vody fotovoltajickými panely na DC pro rodinný dům, kdy toto konstrukčí řešení mě velmi zaujalo.

Chtěl bych se zeptat, jak je využita elektrická energie, která se nespotřebuje k ohřevu vody, např. v letních měsících, kdy není velký odběr teplé vody a dojde k nahřádí nádrže s vodou na provozní teplotu?

Předem děkuji za informaci.
S přáním hezkého dne
Dobrý den,
Ohřev vody fotovoltaickými panely, bez střídače, pouze na stejnosměrný proud, je nejjednodušší ale také nejlacinější vhodné energetické řešení. Abychom ale mohli hovořit i o optimalizovaném cenovém řešení, je důležité navrhnout počet FV panelů a jejich výkon tak, aby právě v letních měsících, kdy výroba kulminuje (vrcholí) bylo dosaženo ohřevu v zásobníku teplé užitkové vody (TUV) a tato hodnota nebyla překročena. Obecně ale platí, že potřeba TUV je v celém ročním průběhu v podstatě stejná - v zimě, protože se člověk méně potí, nemá potřebu se sprchovat několikrát za den, proto se ve výsledku potřeby i na projektování zdroje na ohřev TUV počítá se stejnou potřebou.
Jedinou proměnou je počet trvale žijících osob v budově a jejich hygienické návyky.

Pokud ale samozřejmě již nějaký systém máte, a je předimenzován máte v podstatě jen 2 možnosti.

První možností je vnořit mezi panely a bojler s DC patronou další stejnosměrný přepínací rozvaděč, kdy bychom již měli instalovat i centrálně přepěťové ochrany, ss odepínač a v případě potřeby buď ručně nebo automatizovaně nabíjet ostrovní akumulátorový systém (přes proudový zdroj), pokud máte potřebu pojistit případné výpadky distributora a mít kdykoliv k dispozici energetický zdroj. Toto řešení je spíše strategické, kdyby se vyskytoval vícedenní blackout.

Druhou možností je investovat více, pořídit panelové střídače nebo stringovový střídač, který poskytuje již střídavé napětí a již v tomto případě máte automaticky možnost ušetřit i část vlastní spotřeby elektrické energie, pokud nebude v tomto případě sttřídavá (ne sstejnosměrná) spirála již vyžadovat sepnutí a šetřit tak nejvíce. Podmínkou takového řešení je podle výše výkonu oznámení distributorovi nebo žádost o připojení, ve znění nových připojovacích podmínek do distribuční soustavy, které se po novele energetického zákona připravuje.

Pokud však žádné opatření nepřijmete, a voda v kaumulační nádrži dosáhne teploty pro vypnutí topné DC spirály, pak další možná energie z panelů již využita nebude a systém v bojleru bude čekat na pokles teplioty TUV, aby opět v případě potřeby, využil energii z FV panelů.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk