Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.15 / dotaz č. 60545
Dobrý den, prosím u ujasnění k energetickým auditům: K dotazu č. 59726 jste odpověděli: Technologická spotřeba se nezapočítává. Avšak EKIS Ostrov k dotazu č. 59498 odpovídá: .....se započítává i technologická spotřeba např. z výroby, protože v navrhovaných opatřeních se auditor zabývá i hledáním úspor v procesu výroby. Jak to tedy je ? Můžete nějak definovat pojem technologická spotřeba ve vztahu k energetickým auditům ?
Dobrý den,
možná došlo k nedorozumění.
Pokud se zpracovává energetický audit (jehož smyslem je najít úsporu energie a nákladů), pak tento audit řeší i technologickou spotřebu.

Do spotřeby energie, podle které se stanovuje povinnost en. auditu, se ale technologická spotřeba nezapočítává. Ustanovení zákona č. 406/2000 Sb., §9, v odstavcích 1 a 2. jsou málo srozumitelná, ale při bližším rozboru se dá ze zákona vyčíst, že se započítává spotřeba budov (např. na vytápění, větrání, osvětlení) a energetických hospodářství (např. kotelny). Blíže viz dotaz https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/59726
Například firma nakupuje elektřinu přes jeden fakturační elektroměr a část elektřiny používá pro nabíjení elektromobilů. Elektromobil není ani budova, ani energetické hospodářství, jeho spotřeba se tedy nezapočítává (energetický audit pak může a nemusí řešit i spotřebu elektromobilu).

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk