Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.15 / dotaz č. 61292
Dobrý den,
musí se zpracovávat PENB na novou halu se strojírenskou výrobou? Četl jsem již spousty různých názorů, jako například, že na výpočet haly není metodika, nebo nejsou podklady, nebo je vy-jímka ve výhlášce atd. Agentura pro vyřizování dotací, po nás v rámci dotace na novou halu požaduje zpracování PENB, tak nevím, jestli postupují správně? Děkuji za odpověď.
Texty z Fóra:
1) http://forum.protech.cz/viewtopic.php?f=26&t=557
2) http://forum.tzb-info.cz/122891-vypracovani-prukazu-energ-narocnosti-prumyslove-haly
Vážení, k Vašemu dotazu týkajícímu se zpracování PENB na novostavbu výrobní haly Vám sdělujeme následující:
1/ Podle zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle poslední novely č.103/2015 Sb. účinné od 1.7.2015) a §7 odst.(1) je stavebník - v případě výstavby nové budovy - povinen plnit požadavky na její energetickou náročnost podle prováděcího právního předpisu (tj. podle vyhl. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov) a uvedené doložit při žádosti o stavební povolení, průkazem energetické náročnosti budovy.
Poznámka: Ve smyslu výše uvedeného zákona se budovou rozumí nadzemní stavba a její podzemní části , prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí.
2/ Dále, podle §7 odst.(5), požadavky na energetickou náročnost budovy nemusí být splněny (kromě jiného) ….dle písmene e) …u průmyslových a výrobních provozů , dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok.
3/ Dále také dle § 7a odst. (1), je stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinen opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov.
Z výše uvedeného vyplývá zákonná povinnost pro zpracování předmětného průkazu energetické náročnosti budovy pro Vámi popisovanou situace výstavby nové výrobní haly, ze předpokladu, že naplňujete definici budovy a nelze uplatnit výjimku uvedenou v ad2/.
Vámi uváděné odkazy týkající se výrobních hal spadají do období před účinností zákona 406/2000 Sb. dle novely 318/2012 Sb., tj. před 1.1.2013 a před účinností vyhl. 78/2013 Sb. účinné od 1.4.2013

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Ostatní
tisk