Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.15 / dotaz č. 61788
Dobrý den, uvažuji o koupi chaty u Brněnské přehrady a ráda bych tam měla pro výrobu elektřiny solární panely. Bylo by možné zcela odhlásit odběr elektrické energie ze sitě a používat jen vlastní zdroje? A také předpokládám, že by chata neměla být zastíněna žádnými stromy, aby doba slunečního svitu byla co nejdelší. Děkuji za odpověď!
Dobrý den,

Vaše otázka směřována na vlastní výrobu el. energie pomocí solárních panelů pro využití napájení rekreační chaty má více odpovědí, respektive variant.

Na Vaši otázku, jestli je možno využívat vlastní zdroje el. energie pomocí solárních panelů odpovídám, že ANO, ale za dodržení určitých podmínek. Jak již zmiňujete ve Vaší otázce, chata nesmí být zastíněna stromy a umístění panelů musí být správně směrováno vůči slunci. Nevím, jakého typu je vaše střecha a zdali uvažujete umístit s. panely na střechu chaty , nebo na samostatné konzoly mimo budovu. Obyvatelnost chaty plánujete pouze sezónní, nebo celoročně? Proč se ptám, jedná se o to, jestli-že budete využívat pouze solární panely pro výrobu el. energie a nebudete mít sekundární zajištění dodávky el. energie, stane se to, že v době kdy se budou panely v nečinnosti, budete bez elektřiny. Jednou z variant je, že budete muset instalovat ještě další možné napájení ( akumulátory, větrník, atd ). V tomto případě vzroste počáteční investice. Samozřejmě, že existují další možnosti a variantní řešení, ale to už je na další konzultaci a rozbor.

Pokud budete mít ještě jakékoliv otázky, neváhejte Nás kontaktovat

Děkujeme váš dotaz.