Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.15 / dotaz č. 61873
Dobrý den
Jsem osoba bez českého občanství s trvalým pobytem na území ČR a vlastním RD.
Uvažují o zhotovení systému na přípravu teplé vody a přitápění na RD.
Jestli se vztahuje dotace programu ZELENA USPORAM na můj případ.
Děkuji za odpověď.
Vážený pane, k Vašemu dotazu týkajícímu se programu Nová zelená úsporám Vám sdělujeme následující:
1/ Podle posledního znění „Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám –Rodinné domy, 2. výzva“ může být žadatelem o podporu pouze vlastník nebo stavebník RD (jak fyzická , tak právnická osoba) podléhající daňové povinnosti podle zák. č.338/1992 Sb. o dani z nemovitosti, ve znění pozdějších předpisů. Jak tento dokument, tak Směrnice MŽP č. 2/2015, již dále omezení z důvodu, že nemáte české občanství neuvádí. Jinými slovy a i dle sdělení ze SFŽP ČR není problém, aby o podporu žádal občan bez českého občanství, musí však být majitelem předmětného RD a RD musí být na území ČR.
2/ Rod. dům musí dále splňovat definici rod. domu uvedenou ve Směrnice MŽP č. 2/2015, ve které se především požaduje, aby tento na více než polovině podlahové plochy odpovídal požadavkům na trvalé rodinné bydlení, může obsahovat max. tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví.
3/ Tyto požadavky v tomto znění platily v rámci tzv., druhé výzvy, která byla ukončena 15.7.2015. Vypsání další výzvy se očekává v období říjen – listopad tohoto roku a bude potřebné se informovat, jak tato nová třetí výzva okrajové podmínky tohoto programu případně změnila. Dle předběžných informací se určité změny očekávají v oblasti technické, a to u podpory C, především u výměny zdrojů tepla.

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk