Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.15 / dotaz č. 62007
Dobrý den, prosím o zodpovězení otázek:
1. máme po 1.7.2015 zpracovávat PENB pro byty v majetku města ( obecní byty)?
2. co vše se rozumí pod pojemem budova užívaná orgánem veřejné moci - patří sem i kulturní dům, knihovna ,dům s pečovatelskou službou apod?
3. je povinost po 1.7.2015 zpracovat PENB i prodům s nebytovými prostory,které město pronajímá? děkuji
Dobrý den, odpovídáme na Vaše otázky, týkající se zpracování PENB od 1.7.2015,

ad 1) Od 1.7.2015 došlo ke zrušení původní části §7a odst.1 písm.c) pro administrativní budovy a bytové domy, které jsou v majetku města. Definice majetku města je taková, že pokud pouze obec nebo obecně vlastník byty sice eviduje a má je ve svém vlastnictví, ale nepronajímá je, průkaz PENB se zpracovávat nemusí. Tedy pokud existují vybydlené bytové domy nebo které již nebo ještě nemají právní základ v pronájmu, tak není potřeba nechat zpracovávat (opatřit si) průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Pokud však pronajímá, a stačí 1 byt z bytového domu, tak povinnost opatřit si PENB trvá.

ad2) Pojem budova užívaná orgánem veřejné moci není přímo v zákoně upraven, je zmíněn v §12 Občanského zákoníku jako orgán, který vykonává, ochraňuje a zajišťuje soukromá práva občanů. Dále je rovněž definován sekundárně v zákoně č.111/2009 Sb. o základních registrech. Standardně to jsou soudy různých stupňů, ale rozšířeným výkladem dojdeme k tomu, že ochrany práv mohou zajišťovat i moc zákonodárná (parlament) nebo moc výkonná (ministerstva, policie, správní úřady, orgány obcí a krajů, notáři, exekutoři, atd...) - státní správa. Ve Vašem případě ani jedna z vyjmenovaných budov tedy není orgán veřejné moci.

ad 3) Pro dům s nebytovými prostory, který je pronajímán, je podle §7a odst.2 písm.a) bod.2 je zpracování (opatření) PENB povinné.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk