Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.15 / dotaz č. 62009
Dobrý den
jsme malé SVJ se dvěma domy, celkem 22 bytů, vznikli jsme před necelým rokem.
Dosud odebíráme teplou vodu a teplo z plynové kotelny, která dodává ještě asi 10 domům v okolí a provozuje jí cizí subjekt..
Uvažujeme, že bychom se od této kotelny odtrhli a vyrobili si v prostoru výměníkové stanice ve sklepě vlastní malou kotelnu.
Potřebovali bychom posoudit, jaký druh vytápění byste nám doporučovali – plynovou kotelnu, nebo plynovou kotelnu v kombinaci s fotovoltaikou na střeše, anebo tepelné čerpadlo???
Uvádím několik čísel – celkem 22 bytů ve dvou sousedních domech, sklepem propojených, 1500m2 bytové plochy.
Za teplo jsme za rok 2014 zaplatili 313 463.- Kč
Teplé vody jsme spotřebovali 581m3 a zaplatili 135 610.- Kč

Děkuji mnohokrát za odpověď
Vážený pane,
před rozhodnutím o výstavbě vlastní kotelny doporučuji nechat zpracovat studii, která konkrétně vyčíslí investiční a provozní náklady a úsporu nákladů. Do provozních nákladů je třeba zahrnout i obsluhu kotelny, servis, správu a rozúčtování nákladů aj. Do výsledné ceny tepla je třeba započíst i náklady na obnovu zařízení - obvykle 15 let pro kotel a tepelné čerpadlo, rozvody mají delší životnost. Neuvádíte, za jakou cenu dnes teplo nakupujete, což je pro výpočet ekonomiky rozhodující.

Plynová kotelna je investičně nejlevnější řešení. Velmi zajímavě vychází použití kogenerační jednotky, která kromě tepla vyrábí i elektřinu. Podmínkou je, že budete elektřinu prodávat nájemníkům v domě, ale k odběru nemůžete nikoho nutit.

Tepelné čerpadlo vám dodá teplo levněji, než plynová kotelna, ale investiční náklady jsou výrazně vyšší. Ve městě asi nebudete mít k dispozici pozemek, kam by se daly umístit vrty pro čerpání tepla z podloží, zbývá tedy tepelné čerpadlo vzduch-voda. V tom případě se kotelna buduje na střeše domu - je třeba statický posudek, zda střechu lze zatížit. Lze také doporučit zpracování hlukové studie, jestli hluk z tepelných čerpadel nebude obtěžovat okolní domy.

Fotovoltaická elektrárna vám nevyřeší problém vytápění, protože v zimě slunce svítí málo. Můžete ale fotovoltaiku použít pro ohřev vody a přes léto neodebírat teplo z centrální kotelny. Výhodnější je elektřinu z fotovoltaiky prodávat nájemníkům, ale organizačně je to náročnější.

Obecně je návratnost vlastního zdroje 10 až 20 let a jeho provoz vyžaduje určitou obsluhu a administrativu, což zatěžuje SVJ.

Pokud máte zájem, doporučuji probrat váš záměr podrobněji na osobní konzultaci v našem středisku v Praze, nebo v jakémkoli dalším EKISu.
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/

Přeji příjemné bydlení!
K. Sdečný


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk