Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.15 / dotaz č. 62202
Dobrý den,
plánujeme provést kompletní rekonstrukci topení v byte 2+1 cca 56 m2 ob. plochy, jedná se o byt ve staré zástavbě. V bytě jsou staré WAFky. S manželem řešíme otázku - koupit nový plynový kotel nebo vyměnit stávající WAFky za nové?
Nikde nemůžu najít, co je úspornější, případně jaký kotel nebo WAFky koupit. Teplou vodu budeme řešit el. bojlerem. Můžete mi prosím poradit.
Děkuji
Vážená paní,
při instalaci ústředního topení s kotlem musíte počítat s větší investicí, která bude zahrnovat:
- nový kondenzační kotel (jiné než kondenzační kotle se už nepoužívají)
- radiátory do jednotlivých místností
- rozvody a stavební práce (průrazy, zazdění)
- napojení kotle do komína, vyvložkování komína
- napojení kotle ne kanalizaci

Pokud je na komín napojený už jiný kotel z bytů nad nebo pod vámi, pak asi nebude možné použít kondenzační kotel, ale běžný atmosférický. Nebo bude nutné udělat průraz skrz zeď a vyvést spaliny z kotle skrz zeď. Budete potřebovat tzv. turbo kotel, který je o něco dražší než kotel odkouřený do komína

Výhodou ústředního topení s kondenzačním kotlem je nižší spotřeba plynu, díky větší účinnosti kotle, a to asi o 20 % nebo více. Podívejte se, kolik dnes platíte za plyn a z toho můžete odhadnout úsporu nákladů.

Doporučuji nechat si udělat od topenáře nabídkový rozpočet, variantně na ústřední topení s kotlem pro srovnání i nabídku na výměnu WAV topidel. Podle toho se můžete rozhodnout, zda ústřední topení pořizovat.

Přeji příjemné bydlení!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk