Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.15 / dotaz č. 62649
Dobrý den,
jak velké solární panely je potřeba na vytápění nezatepleného domu cca 70 metrů plochy který je podsklepen a má 800 litrů akumulační nádrž?
Doplňkově máme možnost přitápět kotlem Viadrus či interiérovými kamny Moravia KS Klaudie s výměníkem, v případě nepřítomnosti spirálou o výkonu 9 Kw.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
vytápět dům solárními panely je možné, ale technicky náročné. Pro odhad tepla, který dům bude potřebovat, je lépe znát tepelnou ztrátu domu (z projektu vytápění), nebo spotřebu domu (z Průkazu energetické náročnosti budovy).

Nezateplený rodinný dům má spotřebu tepla na vytápění 100 až 300 kWh/m2.rok. Pokud pro odhad použijeme střední hodnotu 200 kWh/m2. rok, pak dům s plochou 70 m2 spotřebuje za rok 14 000 kWh. Z toho připadá na prosinec, kdy je sluneční energie nejméně, cca 2500 kWh. V prosinci lze z termického solárního systému získat na jižní Moravě cca 26 kWh/m2, se započtením ztrát v zimě je to cca 13 kWh/m2. Pro pokrytí měsíční potřeby 2500 kWh tedy potřebujete cca 192 m2 teplovodních kolektorů. Pokud byste použil fotovoltaiku, jsou ztráty menší, ale celková účinnost horší, proto by byla potřeba celková plocha cca 800 m2.

Po zbytek roku pak budete mít výrazné přebytky energie.

Možná bude lepší vyjít z kapacity akumulační nádrže, kterou máte k dispozici. Pro běžnou několikadenní akumulaci lze uvažovat 50 l/m2 kolektoru, tj. 16 m2 solárního termického systému, nebo cca 65 m2 fotovoltaiky. Solárním teplem nepokryjete celoroční spotřebu tepla, ale v zimě budete muset přitápět dalším zdrojem.

Pro další rozhodování doporučujeme zpracovat podrobnější analýzu a zvážit, jakým způsobem chcete dům provozovat, jaký komfort vyžadujete a kolik peněz jste do solárního systému ochoten vložit. Pro lepší využití akumulační nádrže je vhodné instalovat nízkoteplotní vytápění (podlahové vytápění, velkoplošné radiátory).

Přejeme příjemné bydlení!
K: Srdečný, F. Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk