Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.15 / dotaz č. 64343
Dobrý den, požádal bych Vás o radu ohledně zateplení stěn rodinného domu, který se chytáme na jaře stavět.
Máme navrženou tuto skladbu:
dubová prkna tl.2cm pero-drážka(bez dorazu jen pro pracování dřeva)
podkladový rošt latě 50x30
pojistná hydroizolace difuzně otevřená
rošt 2x 80x40 + minerální izolace 160mm
porotherm 30 p+d
sádrová omítka

Chtěl jsem se zeptat zda by se finnančně vyplatilo investovat do cihel s izolací uvnitř profi T a jen na tyto cihly přidělat rošt 50x30 a dřevo. Mělo by to stejné tepelné vlatnosti? Myslíte, že by se to cenově vyplatilo?úspora na práci..

Odpovídáme z hlediska oboru tepelné techniky:
1. V případě navrhované skladby se zateplením z minerální vlny do roštu
v tl. 160mm (s deklarovaným součinitelem tepelné vodivosti 0,036W/m2.K) vychází součinitel prostupu tepla stěny U = 0,207W/(m2.K).
2. V případě použití cihel porotherm T profi není uvedena tl. zdiva, vycházíme tedy z předpokladu, že bude použita cihla tl. 440mm. Pak vychází součinitel prostupu tepla stěny U = 0,167W/(m2.K).

Druhé řešení, kdy bude provedeno jednovrstvé zdivo, je líbivé, pokud se zaměříme na vlastnosti zdiva v ploše. Aby bylo funkční jako celek, je ale nutné systémové řešení všech tepelných mostů, vazeb (založení zdiva, otvorové výplně, pozední věnce...) a jejich správné provedení na stavbě (technologická kázeň).
Dnešním trendem je realizace obvodového zdiva jako dvouvrstvého, kdy tl. nosné části stěny (zdiva) je minimalizována tak, aby vyhověla statickým požadavkům a jsou navyšovány tloušťky izolantů, aplikovaných z vnější strany nosné části stěny. Při tomto řešení jsou dobře vyřešeny tepelné mosty (vazby), které při zlepšování tepelně-izolačních vlastností konstrukcí v ploše nabývají na významu. Výrobci cihelných bloků se aplikací izolačních materiálů (EPS, MV) do dutin snaží zlepšit tepelný odpor jednovrstvého zdiva a přiblížit se tak skladbám dvouvrstvým, což se jim daří v ploše, ale v místě již zmiňovaných tepelných mostů (vazeb) už méně.
Proto subjektivně doporučujeme jít cestou první skladby, tzn. provést stěnu dvouvrstvou (nosné zdivo + izolant). V případě nosného zdiva provést snížení tloušťky, kdy lze např. použít vápenopískové bloky tl. 175mm
a následně zateplení izolantem z minerální vlny tl. 300mm do roštu, který může být např. tvořen svislými dřevěnými I nosníky výšky 300mm. Součinitel prostupu tepla výše uvedené stěny U = 0,151W/(m2.K). Při tomto řešení budou eliminovány tepelné mosty (osazení oken v rovině tepelné izolace, překrytí pozedního věnce, ...).
Odpovídá:  Ing. Petr Trousil - EKIS Polná, IP Izolace Polná tisk