Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.15 / dotaz č. 64485
Dobrý den,
zpracováváme projekt pro stavební povolení na rekonstrukci střešní krytiny a střešních světlíků stávajícího halového objektu úpravny vody. Plocha střechy a světlíků je více než 25% obálky budovy. Jedná se o plechovou falcovanou krytinu na dřevěném bednění. Mění se pouze poškozená krytina, bednění a světlíky za nové - s polykarbonátovou výplní. V objektu haly se nachází pouze technologie úpravy vody. V objektu haly není žádný systém vytápění, chlazení, úpravy vlhkosti a ohřevu teplé vody. Je pouze osvětlení a větrací otvory pro přirozené větrání. Teplo v zimních měsících generují technologická zařízení - takže v interiéru neklesá teplota nikdy pod bod mrazu.
Je potřeba zpracovat PENB a plnit nějaké požadavky na energetickou náročnost? Domnívám se že vzhledem k charakteru objektu a typu rekonstrukce pouze střešního pláště asi ne.

Děkuji předem za odpověď

S pozdravem
Vážený pane,
požadavky na energetickou náročnost budov stanovené zákonem 406/2000 Sb. se týkají pouze budov, ve kterých je používána energie na úpravu vnitřního prostředí. Ve vašem případě, kdy se budova nevytápí, nechladí (a nevětrá s použitím energií), nemusíte splňovat požadavky zákona. Nemusíte tedy zpracovávat PENB, kterým se prokazuje splnění.
S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk