Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.15 / dotaz č. 64647
Dobrý den,

stavíme novostavbu rodinného domu a momentálně poptáváme okna. Chtěla bych se zeptat, zda byste mohli doporučit nějakou ověřenou firmu. Nás zatím zaujal profil oken RI OPTIM line 3D, kterÝ dodávají firmy OKNA CB a OPTIMAL OKNA nebo profil KOMMERLING 88 PLUS od firmy OKNO TREND.

Dále by mě zajímalo, zda bude v příštím roce možné čerpat nějaké dotace na již zmiňovaná okna, která budou zasklena trojsklem, případně na zdivo Porotherm 44 Eco+ Profi P8.

Předem děkuji za opověď.

Dobrý den, děkuji za dotaz.
V souvislosti s výběrem oken mohu poradit pouze obecně, srovnávat konkrétní značky nebo montážní firmy nemohu. Okna s trojsklem a plastovým distančním rámečkem jsou jistě v pořádku. Čím nižší součinitel prostupu tepla celého okna Uw, tím lépe. Součinitel Uw není totéž co součinitel Ug (pouze skla) nebo součinitel Uf (pouze rámu). Je to součinitel Uw okna jako celku (w - windows). Proto je třeba se vždy ptát o jaké „U“ se jedná. Firmy často uvádí pouze součinitel Ug a součinitel Uw je pak daleko horší.
Kvalitní okna je nutné také kvalitně namontovat do stavby. Bez kvalitní montáže okno ztrácí svoje uvedené vlastnosti a investice do okna nepřináší požadovaný efekt. Montáž na běžnou pěnu již nesplňuje náročné požadavky na utěsnění připojovací spáry okna (požadavky TNI 74 60 77 Okna a vnější dveře -požadavky na zabudování). Na trhu je nabízeno lepší utěsnění připojovací spáry pomocí komprimační pásky nebo flexibilní PU pěny. Dále je nutno zajistit téměř nulovou průvzdušnost připojovací spáry pomocí vnitřní a venkovní pásky.
Dotaci v programu Nová zelená úsporám 2015 lze čerpat u novostaveb pouze na celé rodinné domy s velmi nízkou energetickou náročností (oblast podpory B). Na okna pak lze čerpat dotaci v témže programu (oblast podpory A) jen při výměně starých oken u stávajících rodinných domů a to při dodržení podmínek programu (min. úspora měrné roční potřeby tepla na vytápění alespoň 20%).

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovic