Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.15 / dotaz č. 64691
Dobrý den, má smysl měnit starší úsporné žárovky za LED svítidla v místnostech domku jako je obývák, dětské pokoje? Jaká je návratnost a životnost? Ještě mě zajímá podle čeho vybírat barvu svitu?
Děkuji za Vaši odpověď!
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Starší úsporné žárovky, máte asi na mysli kompaktní zářivky, spoří oproti běžné žárovce až 80% energie, u LED diody pak jde o úsporu na méně než polovinu v porovnání s úspornou. Z tohoto pohledu by provedení výměny z úsporných žárovek za LED přineslo poloviční úsporu, ale počítané již z velmi úsporného řešení. Návratnost by v tomto případě byla velmi dlouhodobá, investice se bezpochyby nevyplatí.
Doporučení tedy je stávající kompaktní úsporné žárovky nechat dožít, pak postupně přejít na LED.
K otázce životnosti:
Klasická wolframová žárovka cca 1000 hodin, na světlo přemění jen 8% energie
Halogenová žárovka – oproti klasické šetří třetinu energie, životnost dvounásobná.
Úsporná žárovka (kompaktní zářivka) - oproti běžné žárovce šetří 80% energie, životnost uváděna 15x delší
LED žárovka – dioda: oproti běžné žárovce šetří více než 90% energie, životnost uváděna 50 000 hodin provozu
Jednoduchý ekvivalent pro stejnost svítivost například 750 lumenů – u běžné žárovky 60 W, halogenová 42 W, úsporná 15 W, LED 9 W, pro 100 W je to - halogenová 70 W, úsporná 23 W, LED 15 W
K výběru barvy:
Teplá bílá - nažloutlá barva světla, která se blíží světlu běžné žárovky - použití většinou v domácnostech. Poslední dobou je tendence u led žárovek používat světlo o trochu bělejší než vyloženě žluté světlo jako u běžných žárovek. Jde o to, že příliš žlutá barva není dobrá pro oči.
Neutrální bílá - barva světla, která se blíží přírodnímu dennímu světlu.
Studená bílá - barva světla, která se blíží světlu zářivky - použití většinou v kancelářích a komerčních prostorech. Při tomto světle se méně unaví oči, než při teplé barvě. Je proto vhodné je použít i v místnostech, kde se dlouhodobě pracuje s počítačem.
Barva světla se udává v Kelvinech, tedy v jednotce tepla. Čím nižší údaj v Kelvinech, tím teplejší barva světla, čím vyšší, tím studenější barva světla. U led žárovek se zpravidla používají tyto 3 označení barvy světla:
Teplá bílá (většinou v rozmezí 2800-3300K) - jedná se o žlutou barvu světla. Normální žárovka má 2800K, čím více hodnota roste, tím méně žluté světlo je. Ovšem i barva světla 3300K je pořád žlutá.
Neutrální bílá (většinou v rozmezí 4500-5000K) - toto je bílá barva světla, nejblíže dennímu světlu.
Studená bílá (většinou v rozmezí 6000-6500K) - stále bílá barva, ovšem na spektru je už blíže modré než žluté. Odpovídá jasnému dennímu světlu. Subjektivně se zdá, že led žárovka se studenou barvou světla svítí silněji než ta s teplou barvou, přestože mají stejnou svítivost. Studená barva světla je pronikavější než teplá.
S tím souvisí i index podání barev, označovaný jako CRI podle anglického Color Rendition Index. Uvádí se v hodnotách 0-100 Ra. Udává věrnost podání barev ve světle dané led žárovky oproti podání barev ve slunečním světle. Hodnota 0 Ra znamená osvětlení, při kterém nelze barvy rozeznat, zatímco 100 Ra má sluneční svit. Normální žárovka má hodnotu 95 Ra. U levných diod je hodnota CRI 70 Ra, což je málo, akceptovatelné hodnoty CRI jsou 80 Ra a výše, např.běžná zářivka má CRI 80 Ra.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Osvětlení
tisk