Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.15 / dotaz č. 64701
Dobrý den, obracím se na vaše středisko s dotazem, zda byste mi uměli poradit s výběrem tepelného čerpadla vzduch - voda. Objevil jsem nabídky za 50.000,- Kč ale známý má i čerpadlo, které ho vyšlo na 300.000,- Kč. Netušil jsem, že jsou mezi čerpadly tak obrovské rozdíly. Má smysl pořizovat tak drahé vzduchové čerpadlo? Jaká je reálná životnost? Jedná se o rodinný dům ze 70. let kde byla vyměněna okna, jinak nezateplený, cihla 45cm, stropy povalové. Děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
U tepelného čerpadla rozhoduje, kromě jiného, kvalita a životnost instalovaného kompresoru. U TČ vzduch-voda je kompresor více namáhán než u jiných typů TČ. To je důvodem jeho nižší životnosti. Za nejnižší cenu nebude zřejmě možno požadovat kvalitní kompresor s invertorem a regulací. Tato dvě zařízení zajišťují plynulý chod TČ a hlavně ekonomický provoz (ušetřené peníze při investici se projeví v provozních nákladech - spotřeba elektřiny). Spotřeba elektřiny je vyšší v horských oblastech, kde jsou nižší venkovní teploty. Proto se v těchto oblastech TČ vzduch-voda moc nedoporučuje. Některá TČ jsou nabízena včetně montáže a elektroinstalace, jiná nikoliv. Největší výhodou tepelného čerpadla jsou jeho ekonomické provozní náklady. Rozhodujícím ukazatelem TČ je takzvaný průměrný (sezónní) topný faktor SCOP (účinnost) pohybující se dle výrobce a typu od 2,6 do 4,8. To zjednodušeně znamená, že z jednoho dílu vložené elektrické energie můžete v průměru získat buď 2,6 nebo 4,8 dílů energie z okolního prostředí (venkovního vzduchu). Tento fakt také ovlivňuje cenu TČ. Tepelné čerpadlo vzduch-voda může být využito nejen pro účely vytápění ale i pro ohřev teplé vody. Proto je výhodné pořídit akumulační nádrž s elektrickou patronou nebo bivalentním el. kotlem, jako pojistku pro dlouhé velmi chladné období. Teplota vody z TČ se pohybuje od 35 °C do 55°C. Proto je TČ často užíváno v kombinaci s podlahovým topením (největší úspory) nebo s většími radiátory. Pro správný návrh TČ musíte též znát tepelnou ztrátu vašeho domu. S nezateplenou stěnou z plných cihel bude tepelná ztráta vašeho domu dost vysoká. Této tepelné ztrátě bude odpovídat výkon TČ a také pořizovací cena a provozní náklady.
V současnosti lze kombinovat dotační program Nová zelená úsporám 2015 s Kotlíkovou dotací. Na zateplení je možno získat dotaci z programu NZÚ. Zároveň je možné dostat až 85% z částky 150 tisíc (127 500 Kč) na TČ jako hlavní zdroj tepla a to z programu Kotlíková dotace (při výměně neekologického kotle na pevná paliva s ručním přikládáním). Pokud nebudete zateplovat komplexněji, tak je přesto možno získat dotaci na TČ z Kotlíkové dotace po provedení některého „ mikro- energetického opatření “ (třeba zateplení jen půdních prostor). Podrobnosti vám rádi poradí v kterékoliv středisku EKIS.
S pozdravem
http://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/porovnani-nabidky-vzduch-voda