Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.15 / dotaz č. 64797
Dobrý den,

na jaře plánujeme výměnu střešní krytiny. Jedná se o dvoupodlažní rodinný dům ve staré městské zástavbě. Můžete nám doporučit nějaké méně nákladné, ale kvalitní řešení?

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Neuvádíte jakou krytinu v současnosti na střeše máte. Ve starší zástavbě bych očekával nějaké tašky na latě, případně starší eternitové šablony. Předpoklad je patrně použít opět tašku nebo šablonu.
U střešních tašek je na výběr krytina betonová nebo keramická pálená. Příznivější cena je u obyčejných betonových tašek. Nutno však počítat s tím, že i u stavebních výrobků často platí „za málo peněz méně muziky“. V základní nabídce betonových tašek jsou betonové tašky bez jakékoli povrchové úpravy. Tento typ tašek je sice nejlevnější, nicméně po čase takováto povrchově neupravená taška začne ztrácet svůj lesk a i barevné provedení. Betonové tašky bez povrchové úpravy jsou také hodně drsné a na jejich povrchu postupem času začnou růst mechy. Především na stinné severní straně, pod stromy apod.
Vhodnější je volit tašku s povrchovou úpravou, čím kvalitnější povrch, tím ale vyšší cena. Betonová taška je opatřena většinou hloubkovým postřikem, který je nanášen zhruba ve dvou až pěti vrstvách. V tuzemských podmínkách se běžně používá díky nízké ceně styrol akrylát. V cizině je využíván pouze samotný akrylát, který je mnohem stálejší a mnohem lépe dokáže ochránit povrch betonové tašky. Povrchové úpravy mají různé názvy, je tedy potřeba zjistit u konkrétního výrobku typ a četnost nástřiku, záruku na tašku a podobně.
Pokud jde o cenu, nelze vycházet jen ze základní ceny na metr čtvereční. Je dobré porovnat i cenu doplňků u různých výrobců – tašky krajové, hřebenáče, tašky protisněhové a pro prostupy.
To samé platí i pro pálenou krytinu a povrchové úpravy vláknocementových šablon.
Levnější variantou může být vláknocementová vlnovka (nebo bitumenová), ta již ale zcela změní vzhled střechy a do starší zástavby se nehodí, stejně jako asfaltové šindele.
Asfaltových šindelů je velká nabídka a to i v poměrně nízké ceně (kvalita?) ale je nutno připočítat nutnost provedení podkladu, kde se nedoporučují prkna, ale OSB desky, které cenu prodraží.
Na latě lze dále použít velkoformátové plechové krytiny imitující tašku v cenách od 250 Kč/m2. Doporučení je, nechat si na střechu udělat pár cenových nabídek od pokrývačů.

Často se zapomíná na to, že při výměně krytiny je logické opravit krov. Doporučuji pozvat předem znalce v oboru dřeva, případně statika, aby Vám krov posoudil a navrhl potřebné výměny narušených prvků.
Pokud je pod střecho obývané podkroví, je vhodné zvážit provedení dodatečného zateplení shora v rámci výměny krytiny. Možné varianty a technologické postupy naleznete ve vyhledávači např. pod „nadkrokevní zateplení“. Zde je bezpodmínečně nutné oslovit specialistu pro odborný návrh a provedení tepelně technických výpočtů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk