Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.15 / dotaz č. 64844
Jaká je návratnost investice př stavbě nízkoenergetického domu? Uvažujeme o stavbě rodinného domu a chtěli bychom poradit pro jaký typ se rozhodnout. Děkuji a budu se těšit na odpověď?
Hezký den,

návratnost investice do nízkoenergetického domu bude závislá na tom, s jaký domem chcete nízkoenergetický dům porovnávat. Protože však každá nově stavěná budova by měla být již nízkoenergetická, tak doporučuji se otázkou návratnosti investic nezabývat. Můžete se raději zabývat otázkou, jak dům postavit levně a kvalitně. Nejdůležitější bude, abyste ve Vašem novém domě byli šťastni.

V praxi můžeme domy rozdělit na dřevostavby, jejichž hlavní výhodou je kratší doba výstavby a díky dílenské předvýrobě i vyšší přesnost, týkající se dodržení rozměrů stavby a zděné cihelné stavby, které osloví ty z nás, kteří mají rádi klasiku. Můžete mít i stavbu z betonu zateplenou polystyrénem a nebo naopak z polystyrénových bloků vylévaných betonem.

Hlavním úkolem bude v prvé řadě provést kvalitní projektovou přípravu, která bude respektovat všeobecné i legislativní zásady požadované při výstavbě domu. Dům by měl sloužit Vám a Vaší rodině a tak bude záležet hlavně na Vás jaké dispoziční uspořádání v domě zvolíte. V tom by Vám měl umět pomoci stavební projektant nebo architekt.

Není sporu o tom, že nároky na tepelně technické parametry budov a na užití energií v objektech se neustále zvyšují a novější předpisy obsahují přísnější hodnoty (viz ČSN 73 0540-2). Na jednotlivé konstrukce nízkoenergetických a pasivních domů jsou při výstavbě, oproti běžným domům, kladeny zvýšené požadavky na tepelnou izolaci a na vzduchotěsnost.

Při návrhu nízkoenergetických domů bychom měli prakticky vycházet ze stejných zásad a doporučení jaká se aplikují na běžné domy. Mezi hlavní zásady patří:

Vhodné umístění domu na pozemku a v terénu - provádí se s ohledem na navrženou orientaci místností v projektu a na možnost využití pasivních slunečních zisků a s ohledem na požadavky týkající se stínění a clonění domu. Dále je třeba zohlednit napojení domu na inženýrské sítě a na komunikace.

Doporučuje se aby pozemek měl mírný sklon k jihozápadu až k jihovýchodu. Nevhodný je naopak pozemek skloněný k severovýchodu až k severozápadu.

Dům by neměl být v zimě a v přechodných obdobích zastíněn od jihozápadu a od jihovýchodu. V letním období je naopak výhodné zastínění domu, vyjma těch částí domu, kde jsou například instalovány sluneční kolektory pro ohřev užitkové vody.

Správná volba typu stromů a keřů a jejich vhodné zasazení na pozemku – může nám pomoci ochránit dům od povětrnostních vlivů a převládajících větrů.

Základní tvar domu – měl by respektovat místní lidovou archytekturu a klimatické podmínky dané lokality, neměl by být příliš vysoký s ohledem na negativní povětrnostní vlivy (déšť, kroupy, silný vítr, sněhová vánice apod.), měl by mít pokud možno nekomplikovaný tvar, vhodný je podélný tvar domu, který umožňuje na jedné z delších stran osadit u obytných místností větší okna (využití pasivních slunečních zisků a lepší osvětlení místností) a na druhou protilehlou stranu, kam se orientují zpravidla vedlejší užitné místnosti, osadit okna menší (nižší tepelné ztráty).

Na rozdíl od běžných domů, bychom ale měli věnovat při výstavbě nízkoenergetického i pasivního domu zvýšenou pozornost tepelným izolacím obvodových konstrukcí, tepelným mostům a stavebním detailům, které mohou ovlivnit tepelné ztráty domu.

Velkou pozornost bychom také měli věnovat zejména umístění a výběru vhodných oken, protože jejich velikost a kvalitativní parametry mohou rovněž výrazně ovlivnit tepelné ztráty objektu a to jak prostupem, tak také infiltrací. Na druhé straně nám kvalitní a vhodně umístěná okna zajistí sluneční tepelné zisky, které se příznivě projeví na snížení spotřeby energie na vytápění objektu.

Technická zařízení budov také ovlivní provozní náklady na provoz domu a tak musíme co nejzodpovědněji navrhnout vhodný topný nízkoteplotní systém a dále musíme věnovat pozornost výběru zařizovacích předmětů a výběru domácích elektrospotřebičů, jež mají patřit mezi energeticky úsporné.

K nízkoenergetickému i pasivnímu domu patří také využití obnovitelných zdrojů energií (např. instalace slunečního zařízení pro ohřev užitkové vody a na přitápění , kotel na biomasu s akumulační nádrží, tepelná čerpadla a pod.) a druhotných zdrojů energií (využití odpadního tepla z větrání pro předehřev přiváděného čerstvého vzduchu nebo na předehřev užitkové vody pomocí výměníků pro zpětné získávání tepla), které přispívají jak ke snížení spotřeby fosilních paliv tak také ke snížení emisí zatěžujících naše životní prostředí.

Chování uživatelů domu může velkou měrou kladně ovlivnit spotřebu energií v domě. Ale naopak nevhodnými návyky či neznalostí jak uspořit energie, mohou být naše náklady i v energeticky úsporném domě vysoké.

Při návrhu nízkoenergetického domu se v současné době setkáme zejména s problematikou, která se týká požadované hygienické výměny vzduchu v objektech, protože dnes běžně používaná okna vykazují vysokou těsnost a neumožňují spravidla v uzavřeném stavu dostatečnou přirozenou výměnu a cirkulaci vzduchu v objektu.

Abychom splnili hygienické požadavky na intenzitu výměny vzduchu (n=0,5 1/h) je třeba mít taková okna, která nám umožňují nastavit například velikost větrací mezery při zavřeném oknu, nebo mít okna s větrací štěrbinou a nebo musíme provádět tzv. řízené větrání pomocí speciálních větracích jednotek. Větrací jednotky se zpětným získáváním tepla (rekuperací) jsou zpravidla podmínkou v pasivních domech.

Dále musíme řešit osazení vhodného zdroje tepla a ne vždy je jednoduché na trhu zakoupit výkonově odpovídající zdroj tepla (většina výrobků je dosud stavěna na větší výkony).

Myslím, že výše uvedené základní informace by Vám pro začátek mohli stačit a pokud budete mít další dotazy, rád Vám je zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS České Budějovice KLOTHERM

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk