Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64871
Dobrý den.
1. Bude možné od září roku 2022 déle používat kotel na pevné palivo emisní třídy 3 a jak ještě dlouho?

2. Od 1.1.2017 mají domácnosti povinnost předkládat při kontrole pověřenému pracovníkovi doklad o revizi kotle. Kdo bude mít oprávnění k provádění revizí kotlů na pevná paliva? Bude to topenář, který mi kotel na pevné palivo instaloval a potvrdil záruční list? Mám kotel DAKON DOR 20 kW z roku 2009, který bych chtěl do roku 2022 ještě používat.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Povinnosti provozovatele stanovuje zákon č. 201/2012 Sb. Provozu kotlů se týká § 41, odst 16, který uvádí, že do září 2022 je možno provozovat kotle emisních tříd 1 a 23. Od září 2022 bude možno provozovat pouze kotle, které splňují požadavky na emisní třídu 3. Časové omezení provozu těchto kotlů zákon neuvádí. Váš kotel DAKON DOR bude tedy možno do r. 2022 používat.

Povinnosti provozovatele zabezpečit kontroly technického stavu a provozu stanovuje zákon v § 17, odst. (1) písm. (h).

h) provádět jednou za dva kalendářní roky prostřednictvím osoby, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě (dále jen „odborně způsobilá osoba“), kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly vystavený odborně způsobilou osobou potvrzující, že stacionární zdroj je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem.
Kontrolu stavu kotlů budou zedy provádět proškolemí pracovníci pověření výrobcem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk