Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64907
Dobrý den, máme v osobním vlastnictví panelový byt 3+1 v Českých Budějovicích. Většina bytů v domě je však v majetku bytového družstva. Dům je zateplen jen velmi málo. Okna jsou jedna z prvních plastových oken. Jelikož očekáváme přírůstek do rodiny, chtěli bychom eliminovat vysoké teploty v bytě během letních měsíců, pokud by opatření izolovalo i v zimě, brali bychom to jako bonus. Uvažovali jsme o předokenních roletách Radix R2 na všechna okna, ale bytové družstvo po nás chce podat žádost o stavební úpravu (účtují si poplatek 1000 Kč), musíme tuto žádost podávat i když tyto rolety jsou upevněny pouze na okna, nejsou spojeny s fasádou? Bytové družstvo tvrdí, že výměna poškozeného okna i jeho servis je v naší režii. Bytové družstvo a domovnice tuto žádost podle našich info chtějí zamítnout. Argumentují údajnou hlučností a nesouhlasem asi dvou sousedů, resp. údajným zateplováním v budoucnosti a změnou vzhledu domu, která je podle našeho názoru jen minimální. Mají na toto právo? Druhou variantou je polepení oken protisluneční folií? Mohli byste prosím tyto dvě varianty porovnat? Jaké byste navrhovali řešení? Jaký typ folie bychom měli zvolit? Má toto polepení vůbec nějaký efekt?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Jedná se o venkovní hliníkovou roletu, která sestává z boxu, vodících lišt a lamel plněných polyuretanovou pěnou. Montáž je do ostění, vodící lišty upevněné na okno nebo na ostění.
Nedokáží rozsoudit právní aspekty sporu, bytové družstvo má patrně stanovy nebo pravidla, které kromě užívání bytu možná řeší i tyto věci. Rovněž kolik % souhlasu je při jakém rozhodování či hlasování potřeba (2 sousedi asi nemohou vše blokovat). Okno, jako výplň otvoru, je nedílnou součástí fasády, tedy stavby, ale nejedná se přece o výměnu poškozeného okna, tomu nic není a pokud by bylo, čekal bych že prioritu má, na čí straně je zavinění poškození.
Relevantním argumentem je plánované zateplení. Po osazení prvků žaluzie do ostění nastane problém s dodatečným ukončením tepelného izolantu na vodící lišty a box. Obvykle zůstane ostění bez zateplení, což není dobře, také nejsou dobře proveditelné připojovací spáry systému zateplení. Vhodné je tedy osadit roletu současně se zateplením, využít například skrytí boxu v tloušťce zateplení a vodící lišty osadit na již zateplené ostění. Možným řešením je osadit rolety již s ohledem na plánované zateplení, to by se ale muselo prokonzultovat s projektantem.
Hlučnost – nenašel jsem žádné odkazy od výrobců, které by řešily jaký hluk stahování a vytahování rolety způsobuje. Nemyslím, že by se jednalo o vyšší zátěž, než běžný hluk z venkovního prostředí. Teoreticky se může nějaké skřípání šířit i konstrukcí, záleží asi i na údržbě zařízení apod.

Zajímavá je otázka, jak posuzovat změnu vzhledu domu ve vztahu ke stavebnímu zákonu. V názorech stavebních úřadů mohou být odlišnosti. Přikládám dvě citace vyjádření stavebních úřadů:

„……Po konzultaci s Oddělením územního rozvoje stavebního úřadu, které posuzuje, kromě jiného, i architektonické řešení budov, Vám sděluji, že provedení venkovních žaluzií nevyžaduje ani ohlášení ani stavební povolení, z toho plyne, že nemáte žádnou povinnost vůči stavebnímu úřadu. Musíte však dodržet povinnosti a odpovědnosti uvedené v hl. IV stavebního zákona, zejména v ustanovení § 152 odst. 1, § 153 odst.1, § 156 a § 160 odst. 4, dále je Vaší povinností vyřešit věc majetkoprávně.“

„…..jakékoliv stavební úpravy fasády bytového domu lze provést bez pravomocného stavebního povolení či ohlášení stavebnímu úřadu pouze za předpokladu, že stavební úpravy budou provedeny v souladu s ust. § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona. V případě, že by požadavky uvedené v ust. § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona nebyly splněny, stavební úpravy by vyžadovaly stavební povolení. Pro informaci uvádím, že dle ust. § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona jsou stavební úpravy, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, které nevyžadují posouzení vlivu na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou. Je třeba uvést, že bez předložené dokumentace nelze posoudit, zda Vámi zamýšlené stavební úpravy fasády domu spočívající v provedení předokenních žaluzií budou splňovat požadavky ust. § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona. Pokud však předokenní žaluzie nebudou předsazeny před obvodovou stěnu domu, tedy budou provedeny v linii fasády v okenním otvoru, lze předpokládat, že ust. § 103 odst. 1 písm. d stavebního zákona bude splněno“

K otázce fólií:
Interiérové protisluneční fólie se instalují tam, kde je možno rozebrat okno a fólii osadit mezi skla (jen zdvojená okna). Některé typy fólií jsou určeny i na vnitřní povrch skel. Vyšší účinnost mají vnější protisluneční fólie, které odrážejí a pohlcují sluneční energii ještě dříve, než vstoupí do proskleného systému a tím roste jejich účinnost, neboť nedochází v takové míře k absorbci mezi skly (dvojitá izolační skla). Různé typy fólií jsou definovány svými vlastnostmi, především se jedná o:
Propustnost viditelného světla
Snížení sluneční energie
Redukce oslnění
Odrazivost sluneční energie
Absorpce sluneční energie
Propustnost sluneční energie
Jejich hlavní nevýhodou je snížení propustnosti světla, které se může nepříznivě odrazit ve špatné světelné pohodě, kdy se nemusí splnit požadavky ČSN na denní osvětlení. To bývá občas problém i při kolaudaci, denní osvětlení je jedním ze základních požadavků stavebního zákona. Na druhou stranu fólie spolehlivě filtruje UV složku. S propustností sluneční energie je to diskutabilnější, liší se od fólie, uváděné údaje bývají občas nadsazené. Účinek může v letním období dosáhnout i o několik °C méně. Tepelná stabilita místnosti v letním období nezávisí však jen na oknech, ale i na ostatních obvodových konstrukcích. Okno se jistě podílí nejvíce.
Za optimální řešení považuji předokenní roletu, která se používá tehdy, kdy je to potřeba a v zimě více zabrání úniku tepla. Především s polyuretanovou výplní v lamelách.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk