Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.16 / dotaz č. 65365
Časopis Týden zveřejnil 7.12.2015 Vaši tabulku "Na kolik přijde vytápění". Je v ní uvedeno, že topení tepelným čerpadlem v rodinném domě při spotřebě 70 GJ/rok vyjde na 19381 Kč. Pro jaký typ TČ tento údaj platí? TČ se zemním vrtem bude mít jinou účinnost než TČ, které získává energii ze vzduchu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

ano máte pravdu. Pro výpočet by se měl použít průměrný roční topný faktor SCOP. Ten závisí na mnoha okolnostech, ale hlavně na typu a parametrech tepelného čerpadla, typu otopného systému (nízkoteplotní, vysokoteplotní) a teplotním pásmu (teplé, střední, studené). Pokud bychom chtěli být technicky korektní, musely by se výše uvedené hodnoty u výpočtu uvést. Na podrobné vysvětlení však v novinách není obvykle prostor a novináři požadují "číslo"
My jsme v tomto případě pro účely článku zvolili hodnotu SCOP = 2,8. To by odpovídalo špičkovému tepelnému čerpadlu vzduch/voda s nízkoteplotní radiátorovou otopnou soustavou pracující v teplém pásmu (třeba Praha). Pokud by se za stejných podmínek připojilo podlahové vytápění, SCOP by byl vyšší, lze uvažovat kolem 3,2. U velmi kvalitního tepelného čerpadla systém země/voda vzroste SCOP až na 3,4 - 3,6, s podlahovým vytápěním 3,8 - 4,1. Naopak běžné tepelné čerpadlo vzduch/voda s nízkoteplotní radiátorovou otopnou soustavou za stejných podmínek bude mít SCOP kolem 2,4 - 2,5 (převážná většina dobrých čerpadel vzduch/voda).
Jak je vidno, je opravdu těžké vybrat reprezentativní hodnotu bez dodatečného a pro laika hůře pochopitelného komentáře..

Jan Truxa