Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.16 / dotaz č. 65513
Příjemný den .Mám lokalitu na MVE a také projekt čistý spád 5. m vtl-650 .PROSÍM O VYJÁDŘENÍ VYUŽITELNOST LOKALITY CCA 350 DNÍ. A VYJÁDŘENÍ ZDA SE VYPLATÍ STAVĚT.
Dobrý den,

tak jak je Váš dotaz zadán, tak předpokládáme, že máte k dispozici zdroj vody s TRVALÝM disponibilním průtokem 650 litru za sekundu při spádu 5 m.
Potom při uvažování cca 82 % účinnosti elektrárny bude elektrický výkon cca 26 kW (650 l/s *9.81 m/s2 *5 m *0.82 - výsledek ve [W])
Při stálém provozu po 350 dní v roce bude vyrobená energie 228 MWh (26 kW*350 dní *24 hodin - výsledek v kW).
Z tohoto hlediska lze již lokalitu považovat za zajímavou.
Těch 350 dní je nutno považovat za maximum, reálně je nutno odpočítat několik dní na neplánovanou údržbu a odstávky zaviněné vnějšími vlivy (odstavení elektrické sítě ap.).
V jakých úrovních se pohybují výkupní ceny je možno vyhledat v Cenových rozhodnutích Energetického regulačního úřadu.
Viz http://www.eru.cz/cs/poze/cenova-rozhodnuti
Na otázku, zda se Vám vyplatí stavět MVE, nelze dát jednoznačnou odpověď, neboť to závisí na konkrétních podmínkách dané lokality, objemu stavebních prací, připojení na síť, typu zvolené turbíny, převodech, možných variant finančního krytí investice atd.

Nicméně pokud je lokalita na řece, pak bychom doporučovali naprojektovat elektrárnu podle místní odtokové křivky (křivky trvání průtoků) viz např. http://mve.energetika.cz/mereni/odtokovakrivka.htm
Využití pouze 650 l/s při 350 dnech je relativně malé a nevyužije se racionálně hydropotenciál dané lokality, avšak je pravděpodobné, že z hlediska návratnosti je toto řešení nejefektivnější.
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín)
Téma:  Energie vody
tisk